- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Flera olika svampar och bakterier trivs i rotfyllningarna eller i rotspetsarna efter rotfyllning. Detta är problem som inte uppmärksammats så mycket. I en nyligen publicerad studie fann forskare flera hundra olika sorts bakterier i rotfyllda tänder och dessutom svampar som Candida och Malassezia. Forskarna menar att denna nya kunskap ställer höga krav vid behandling av infektioner i tandrötter. Tandvårdsskadeförbundet ser det som ytterligare skäl att inte göra rotfyllningar.
Intressant är att ett ventilationsbolag (Ljungby fuktkontroll & sanering AB) på sin hemsida tagit upp problem med svampar eller mögel i rotfyllningar. De menar att mögelsvampar och mögelgifter kan påverka framför allt bihålorna och orsaka bihåleinflammationer som inga normala behandlingar biter på. Anledningen är att man normalt behandlar med antibiotika som ska ta död på bakterier, men då antibiotikan inte biter på svamp så blir patienten inte frisk. Däremot störs bakteriefloran, vilket ofta förvärrar situationen.
Särskilt Candida albans har en förmåga att bilda biofilmer på olika ytor och har dessutom skelett som är svårt att tränga igenom. Svampen påverkar immunförsvaret och kan starta olika inflammatoriska processer som påverkar hälsan.
Av artikeln på ventilationsbolagets hemsida framgår att Brasilianska forskare funnit att zink och eugenol är verksamma mot svamp och att när rotfyllningsmaterialet guttaperka innehåller relativt mycket av dessa ämnen minskar risken för svamp i rotkanalen. Eugenol kan dock vara kraftigt allergiframkallande och flera av Tandvårdsskadeförbundets medlemmar har negativa upplevelser av eugenol. Kalciumhydroxid som kan användas som temporär rotfyllning har inte effekt på svampar.
Till hemsidan om mögels hälsoeffekter
Till artikel om mögel i rotfyllningar
Till vetenskaplig artikel om svamp i tandrötter (engelska)
Till vetenskaplig artikel om samverkan mellan bakterier och svamp i rootfyllningar (engelska)