- Forskning
- Hälsa
Många sjukdomar tycks ha sitt ursprung i tänderna och särskilt har hjärt-kärlsjukdomar kopplats till parodontit och tandlossning. Nu visar ny svensk forskning att mjölksyrabakterier är viktiga för att skapa bra munhälsa och därmed minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Ät alltså mer syrade grönsaker och syrad mjölk.
I en doktorsavhandling har Sravya Nakka vid Örebro universitet undersökt behandlingsmetoder för att hindra utveckling av parodontit. Det är en sjukdom som beror på att bakterier etableras i tandköttet och fördjupar tandköttsfickorna. Så småningom kan det leda till tandlossning. Denna sjukdom har kopplats till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, reumatism med mera.
Det man vet är att bakterien P gingivalis finns i stor mängd i dessa tandköttsfickorna. Sravya Nakka fann att mjölksyrabakterier bildar ett sorts bakteriegift (PLNC8 αβ) som hämmar tillväxten av de oönskade bakterierna. Dessutom förbättras läkningen genom att bakterien stimulerar frisättning av en tillväxtfaktor.
Därmed kan mjölksyrabakterier ha positiv effekt och på sikt hindra tandlossning. Den bakterie som undersöktes var L. plantarum NC8. Sravya Nakka menar att den kan vara ett alternativ till pencilling och annan antibiotika.
Mjölksyrabakterier finns i syrade grönsaker som surkål och fil. Gör själv eller köp på burk och ta minst en matsked varje morgon, t ex på en brödbit. Testa att göra egen syrad mjölk för att få levande kultur av mjölksyrabakterier eller köp kosttillskott med stor mängd sådana bakterier.
Till pressmeddelandet från Örebro universitet