Selen binder kvicksilver och bidrar till att tungmetallen utsöndras, men selen har också många andra positiva effekter på hälsan. Selenbrist är därför allvarlig och kan leda till sämre immunförsvar, sämre funktion på sköldkörteln, sämre spermiekvalitet och mycket annat. Flertalet svenskar har selenbrist. 

En särskild hemsida som heter www.selenbrist.se finns. På den finns en hel del forskning om selen samlad och sammanfattas på svenska. Hemsidan finns också i andra länder och på andra språk. Den svenska versionen är väl värd ett besök då och då.

Många av Tandhälsoförbundets (Tf:s) medlemmar tar selentillskott bland annat för att minska den oxidativa stressen, men också för att bli av med sitt kvicksilver. Tungmetallen stör många biokemiska processer i kroppen, bland annat binds det hårt till selen, vilket gör att man kan få selenbrist. Läs mer här

Selen påverkar immunförsvaret och åldrandet  på flera olika sätt bland annat genom att ta hand om fria syreradikaler (dvs. bra antioxidant). Selen hjälper också immunförsvaret att anpassa sig och försvårar därmed infektion. Se mer här.

Förbättrad spermiekvalitet förknippas med tillskott av selen och E-vitamin och därtill har man sett ökad testosteronnivåer. För gravida är selen också viktigt och tillskott ger bland annat minskad risk för missfall och havandeskapsförgiftning. Se mer här

Flera svenska studier på befolkningen i Kisa har publicerats som visar att selen och Q10 har stor betydelse för hjärtat och minskar också inflammationen i kroppen. Tillskott av dessa ämnen har halverat risken för död i olika hjärtsjukdomar. Studierna finns sammanfattade på svenska här.

Selen är precis som jod viktigt för sköldkörtelns funktion. Särskilt bra resultat efter kosttillskott av selen fick forskare  vid behandling av patienter med autoimmun sköldkörtelsjukdom. Patienterna fick kraftigt reducerade halter av fritt trijodtyronin, fritt tyroxin och tyreoideaperoxidas antikroppar. Läs mer här.

Läs mer på selenbrist.se där allt är på svenska med referenser till forskningslitteratur
Till artikel i Tf-bladet om selen
Till information om Karolinska institutets forskning om selen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)