- Forskning
- Hälsa

Selen binder kvicksilver och bidrar till att tungmetallen utsöndras, men selen har också många andra positiva effekter på hälsan. Selenbrist är därför allvarlig och kan leda till sämre immunförsvar, sämre funktion på sköldkörteln, sämre spermiekvalitet och mycket annat. Flertalet svenskar har selenbrist.
En särskild hemsida som heter www.selenbrist.se finns. På den finns en hel del forskning om selen samlad och sammanfattas på svenska. Hemsidan finns också i andra länder och på andra språk. Den svenska versionen är väl värd ett besök då och då.
Många av Tandhälsoförbundets (Tf:s) medlemmar tar selentillskott bland annat för att minska den oxidativa stressen, men också för att bli av med sitt kvicksilver. Tungmetallen stör många biokemiska processer i kroppen, bland annat binds det hårt till selen, vilket gör att man kan få selenbrist. Läs mer här
Selen påverkar immunförsvaret och åldrandet på flera olika sätt bland annat genom att ta hand om fria syreradikaler (dvs. bra antioxidant). Selen hjälper också immunförsvaret att anpassa sig och försvårar därmed infektion. Se mer här.
Förbättrad spermiekvalitet förknippas med tillskott av selen och E-vitamin och därtill har man sett ökad testosteronnivåer. För gravida är selen också viktigt och tillskott ger bland annat minskad risk för missfall och havandeskapsförgiftning. Se mer här
Flera svenska studier på befolkningen i Kisa har publicerats som visar att selen och Q10 har stor betydelse för hjärtat och minskar också inflammationen i kroppen. Tillskott av dessa ämnen har halverat risken för död i olika hjärtsjukdomar. Studierna finns sammanfattade på svenska här.
Selen är precis som jod viktigt för sköldkörtelns funktion. Särskilt bra resultat efter kosttillskott av selen fick forskare vid behandling av patienter med autoimmun sköldkörtelsjukdom. Patienterna fick kraftigt reducerade halter av fritt trijodtyronin, fritt tyroxin och tyreoideaperoxidas antikroppar. Läs mer här.
Läs mer på selenbrist.se där allt är på svenska med referenser till forskningslitteratur
Till artikel i Tf-bladet om selen
Till information om Karolinska institutets forskning om selen