- Hälsa
- Politik

Folkhälsomyndigheten har kommit med en rapport där det föreslås mer aktiva åtgärder för att minska riskerna med miljörelaterad ohälsa. Tanken är att miljöerna ska vara fria från farliga ämnen, buller, luftföroreningar och andra hälsoskadliga faktorer. Inte heller här diskuteras metaller från munhålan i form av kvicksilverånga som alla med amalgamfyllningar dagligen andas in. Inte heller diskuteras implantat av titan eller vad guld och andra metaller kan ställa till med när de fortplantas ut i kroppen från metallkeramiska kronor, broar, piercing etc.
Miljörelaterad hälsa, skriver Folkhälsomyndigheten, handlar om att vår närmiljö inte ska orsaka några negativa hälsoeffekter samtidigt som miljöns hälsofrämjande egenskaper ska värnas. Miljöerna ska såldes vara fria från farliga ämnen, buller, luftföroreningar och andra hälsoskadliga faktorer..
I rapporten föreslås samverkan mellan olika myndigheter i ett nationellt nätverk för miljörelaterad hälsa med Folkhälsomyndigheten som samordnande myndighet. Därmed skapas ett bredare beslutsunderlag och större möjligheter att nå målen. Det finns också en tydlig markering att myndigheter som i dag står utanför själva miljömålsarbetet ska involveras. Detta för att kunna stöda arbetet med Agenda 2030 och HO:s miljöhälsoprocesser.
Munhålans betydelse för upptag av metaller, som i huvudssak kommer från reparationer av tänder eller implantat i käkbenet, måste tas på största allvar, enligt Tandvårdsskadeförbundet. Detsamma gäller andra metalliska implantat i kroppen som tex höftledsproteser, titanskruvar i ben osv. Metalljoner läcker ut i kroppen och vissa känsliga människor får därigenom alltför höga metallhalter och får helt onödiga hälsoproblem.