- Dentala material
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Tandvårdskadeförbundet skrev ett brev med förslag att införa miljöavgifter på kvicksilver som ett alternativ till amalgamförbud. Det har departementet inte tagit fasta på och inte heller nämnt i sitt svar. Däremot tycks det som om departementet och miljöministern tror att bestämmelserna om dentalt amalgam ska kunna skärpas successivt. Vi ser fram emot en sådan svensk politik för att ytterligare flytta fram positionerna.
Till Tandvårdsskadeförbundet, med anledning av förslag kring amalgams hantering i kvicksilverkonventionen.
Tack för ert brev.
Den kommande kvicksilverkonventionen som beslutades vid det femte förhandlingsmötet i Genève i januari syftar till att begränsa kvicksilveranvändningen i hela livscykeln, från brytning via användning i produkter och processer till avfall och slutförvar. En av de viktigaste fördelarna med konventionen är att den reglerar de största källorna till luftutsläpp, nämligen småskalig guldutvinning och kolförbränning. Tack vare detta kommer kvicksilvernedfall att minska även i vår del av världen på sikt.
Sverige har som bekant ett förbud mot användning av amalgam vid tandlagning sedan 2009. Inom EU och internationellt är det få andra länder som har samma starka lagstiftning. Det är sant att de svenska ambitionerna för amalgam inte nått hela vägen i de globala förhandlingarna. Sverige drev frågan om ett förbud på global nivå men kunde inte få gehör. Parterna har dock enats, när det gäller amalgam, om att fasa ner användningen genom att vidta åtgärder såsom att minska utsläppen till miljön, gynna alternativa material och utbilda tandvårdspersonal i användningen av alternativen. Även ekonomiska incitament såsom ändringar av socialförsäkringssystem kan användas.
Konventionen ska vidare kunna revideras genom förslag från parterna, vilket gör att bestämmelserna kring amalgam och andra produkter kan komma att stärkas ytterligare i framtiden.
Med vänliga hälsningar,
Loïc Viatte