- Dentala material
- Hälsa

Landets krematorier får nu ta hand om metallrester efter kemering av döda människor. Nu är det tillåtet att återvinna skrotet i form av proteser, implantat, beslag på kistor med mera. 30 ton metallrester ha hittills återvunnits från krematorierna sedan lagen som ger dem rätt att återvinna trädde i kraft. Men vad händer med amalgamfyllningarna?
Äldre personer kan ha många olika metaller i kroppen då de kanske fått höft- eller tandimplantat, stentar i hjärtat, skruvar i foten och mycket annat. De flesta äldre har också flera stora amalgamfyllningar eller amalgamkronor och man kan undra om dessa kommer med bland skrotet?
Turligt nog gör inte amalgamet det och skulle så vara fallet hade man varit tvungen att betrakta skrotet som miljöfarligt avfall på grund av dess kvicksilverinnehåll. Kvicksilver förångas snabbt vid de temperaturer som råder i krematorieugnen. En del renas bort, annat sätter sig på ugns- och skorstensväggarna och resten försvinner ut med röken. Tiotals eller ett hundratals kilogram kvicksilver kommer ut i miljön via krematorierna. Eftersom kvicksilver är ett av de farligaste gifterna vi känner är även ett tiotal kilo som släpps ut i luften allvarligt för både de kringboendes hälsa och för miljön.
Amalgamet måste tas bort antingen innan folk dör eller åtminstone innan den avlidne förbränns. Anledningen är att kvicksilver snabbt fördå det upphettas . Rökgasrening ska finnas på krematorierna och fångar upp en del kvicksilver. Men en del smiter förbi reningen och dessutom är den bara dimensionerad för något gram kvicksilver trots att en person kan ha upp mot 10 gram eller mer i tandfyllningarna.
I dag har äldre människor kvar sina tänder och ofta med många amalgamfyllningar. Ett bättre omhändertagande av kicksilver från krematorierna behövs.