- Dentala material
- Hälsa

Glasjonomer har länge använts som tillfälliga fyllingar, fyllningar i mjölktänder och som cement för att sätta fast kronor och broar. Nu redovisar den norska tandläkartidningen att detta material kan orsaka allvarlig allergi på grund av att det innehåller metakrylater som också finns i många plaster.
Av artikeln framgår att en 40-årig kvinna insjuknade efter ett tandläkarbesök. Hon kopplade själv besvären till tandläkarbesöket då hon omedelbart efter cementeringen (GC Fuji Plus luting cement) av kronan upplevde en brännande känsla på tungan och blev röd i huden på vänstra kinden. Senare svullnade tungan och läpparna.
För dessa besvär gick hon till läkaren som uppfattade dem som allergiska och hon fick histamintabletter att ta. Hon blev till och med inlagd på sjukhus och fick kortison för att få bort allergireaktionen.
Så småningom förstod tandläkaren att problemet var den nyligen insatta tanden och patienten fick remiss tillbaka till sin tandläkare för att han skulle ta bort kronan inklusive allt cement. Till saken hör att patienten tidigare hade använt konstgjorda naglar som limmats på med metakrylatlim.
Dentalmaterialtest gjordes på kvinnan med så kallat hudtest. Testen visade allergi mot flera akrylatplaster. Läkaren trodde hon haft denna allergi redan som tonåring då hon höll på att förlänga naglarna.
Det glasjonomercement som användes var Fuji Plus, vilket innhåller mellan 25 oh 50 procent 2-hydroxyetylmetakrylat. Olika metakrylater kan korsreagera med varandra och denna patient hade allergi mot flera olika metakrylater. Hon borde aldrig ha fått material som innehåller metakrylater.
Flertalet kompositer innehåller metakrylater liksom många bondingmaterial och cement. Den som vet med sig att man är känslig ska förstås kontrollera noga så att tandläkaren sätter in något patienten tål. Särskilt de resinbaserade glasjonomercementen innehåller metakrylater.
Denna biverkan anmäldes till norska Läkemedelsverket av tandläkaren och det var biverkningsgruppen i Bergen som rapporterade detta fall till den norska Tandläkartidningen.
Se mer artikeln i Tandlegebladet (den norska Tandläkartidningen)