Selen har så gott som alla svenskar brist på, vilket kan leda till hög känslighet för virusinfektioner. Hög halt av selen minskar risken för allvarliga symtom vid covid-19, vilket visats i flera forskningsrapporter. Bland annat har folk som bor i områden med extremt höga selenhalter i jordarna få personer som insjuknat i covid-19. 

Selen är ett så kallat spårämne, men oerhört viktigt för kroppens funktioner. Forskning visar nu att selen är ett av flera ämnen som stärker kroppens immunförsvar, är en kraftig antioxidant och binder hårt till tungmetaller. Om selen och minskad risk för covid-19 skriver Nordic Nutrition Council på sin hemsida. 

I svenska jordar är det brist på selen och därför behövs tillskott. Paranötter har relativt hög andel selen och några sådana per dag kanske också kan räcka. 

Låga nivåer av mineralet selen ökar risken att drabbas av virusinfektioner, även covid-19, enligt en ny forskningsöversikt. En av de mest spännande undersökningarna har gjorts i Kina i provinsen Hubei och i staden Enshi. För drygt ett år startade ett utbrott av covid 19 i området.

I staden Enshi konstaterades bara sex fall av covid-19 per hundratusen invånare, medan andra städer i samma provins hade två till tjugo gånger högre smittal. I den här staden blir folk dessutom fyra år äldre än genomsnittet i övriga Kina. Även detta tror man beror på de höga selenhalterna. 

Den refererade forskningsöversikten visar också att Ebola, HIV och vanligt influensavirus påverkas av selenhalten. Selen förstör virusets möjlighet att tränga in i cellen och förmera sig. Dessutom skapar virus och särskilt SARS-CoV-2 en oxidativ stress som selen kan hjälpa till att hantera. 

Det finns således många anledningar att lägga till selen till C- och D-vitamin som också minskat riskerna för allvarligt insjuknande i covid-19. Se mer länkarna nedan.

Till artikel i Nordic Nutrition Council
Till forskningsartikeln (reviewartikel) (engelska)
Till artikel i Tf-bladet 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)