Högkostnadsskyddet för tandvården har en helt annan profil än den för sjukvården och gynnar främst medel- och höginkomsttagare. Nu har den pågående utredningen om jämlik tandhälsa fått i tilläggsuppdrag av regeringen att föreslå en alternativ modell eller en justering av det nuvarande stödet. Utredningens arbete ska vara klart i mars nästa år. Detta lovar gott.

Regeringen ger den pågående tandvårdsutredningen ett tilläggsuppdrag att utreda och föreslå alternativa modeller för ett nytt eller justerat statligt högkostnadsskydd. Detta för att kunna ta ett eller flera steg mot  en mer jämlik tandvårdsförsäkring.. 

" Syftet är att stärka skyddet mot höga tandvårdskostnader, gynna en regelbunden och förebyggande tandvård och uppnå en mer jämlik tandhälsa och ett mer resurseffektivt tandvårdssystem." Enligt regeringens pressmeddelande.

Tandhälsoförbundet har uppvaktat utredningen vid flera tillfällen och anser att tandvården ska inlemmas i samma system som gäller för sjukvården. Det ska inte kosta mer att gå till tandläkaren än att gå till doktorn. 

Till regeringens pressmeddelande

Sjukvården har ett system som gör att ingen behöver betala mer än strax över tusen kronor och därefter betalar man ingen vårdavgift. I tandvården betalar man som patient hela summan upp till 3000 kr och därefter får man hälften från försäkringskassan upp till 15000 kr. Därutöver betalar man bara 15 procent av kostnaden och resten täcks av försäkringskassan.

För den som har gott om pengar och behöver mycket tandvård är detta ett bra system. Den som är fattig har kanke inte ens råd att betala den första insatsen på 3 000 kr och får inte del av några subentioiner. Systemet är extremt ojämlikt och det är förvånande att vi i Sverige har ett sådant. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online
Betala nu så blir du medlem hela 2021 eller ge bort ett medlemskap i julklapp.

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)