- Hälsa

Många sjuka får kämpa för att få sin sjukskrivning godkänd av försäkringskassan. Rätt till sjukpenning har den som är för sjuk för att utföra de arbetsuppgifter som finns på arbetsplatsen. Efter 365 dagar ska möjjligheten att arbeta prövas gentemot hela arbetsmarknaden, dvs den sjuka ska ta ett mindre kvalificerat jobb om det är möjligt. Inte nog med det den sjuka ska också arbeta för att ta in läkarintyg och annat som försäkringskassan säger sig behöva och dessutom överklaga beslut om de inte trots behov får sjukpenning. Detta är vardag för många.
En forskningsrapport från Uppsala universitet visar tydligt det många tandvårdsskadade upplever...man måste vara frisk för att kunna vara sjuk. Forskaren Johan Kaluza har undersökt försäkringskassans handläggning av ett stort antal ärenden, lyssnat på telefonintervjuer och intervjuat handläggare. Slutsatserna är tydliga.
Sjukförsäkringen är till för att människor ska känna trygghet när de blir så allvarligt sjuka att de inte kan arbeta och behöver sjukskrivning för att få ersättning från försäkringskassan. För den som är sjuk idag gäller det emellertid att vara aktiv i sitt ärende för att allt ska löpa på hos Försäkringskassan. Något som i sig kan betecknas som ett arbete, menar forskare från Uppsala universitet. I Tandvårdsskadeförbundet finns personer som förlorat sin sjukpenning för att de helt enkelt varit för sjuka för att göra detta arbete.
Nu har alltså en forskare visat det som många sjuka själva upplevt. Man måste som sjukskriven arbeta för att tillsammans med Försäkringskassans handläggare få ärendet utrett och därmed få tillgång till försäkringen. Detta är en paradox.
För att kvalificera sig för sjukförsäkring måste du vara sjuk och oförmögen att utföra ditt ordinarie arbete. Samtidigt ställer Försäkringskassan krav på dig som medborgare att du ska vara aktiv och bidra till handläggningen, till exempel kontakta läkare för komplettering av läkarintyg, följa upp ärendet när det drar ut på tiden eller samordna olika aktörer.
- Jag menar att detta kan betecknas som arbete. Arbetssättet är en typ av kundorientering där sjukskrivna medborgare måste ägna ansenlig tid och kraft åt att uppfylla Försäkringskassans byråkratiska krav, säger Johan Kaluza.
Han konstaterar också i sin forskning att många känner oro inför arbetsuppgifter de måste lösa för att få tillgång till försäkringen. Det är en högst påtaglig oro för vardag och uppehälle – hur ska jag klara av att betala räkningar och hyra om sjukpenningen blir fördröjd eller uteblir? Därför väljer också många medborgare att utföra det arbete som myndigheten kräver, konstaterar Johan Kaluza.