- Forskning
- Hälsa

En del tänker att karies och hål i tänderna bara drabbar dem som slarvar med tandborstningen och äter mycket godis och sötsaker. Riktigt så enkelt är det inte. Många olika orsaker till karies finns och ärftlighet kan vara en viktig bidragande faktor. Dåliga gener kan kompenseras med bra kost och god munhygien, visar en studier från Umeå universitet.
I en avhandling vid Institutionen för odontologi vid Umeå universitet har tandläkare Linda Eriksson studerat närmare 300 personer i åldern 17 – 23 år. Uppgifter om saliv, bakterieflora i munnen, karies och livsstil har samlats in. I en av studierna gjordes även smaktester, undersökning av gener och enkäter.
Tandhälsa handlar om ett samspel mellan ärftliga faktorer, bakterieflora, kostvanor och munhygien. De gener vi har kan vi inte göra så mycket åt, men vi kan ändå påverka genom att äta näringsriktigt och ha bra munhygien, säger Linda Eriksson.
Intressant var att fler bakterier än man tidigare trott påverkar risken för karies bland annat S. mutans, S. wiggsiae, and B. longum. Forskaren tror att det kan bero på ökat sockerintag som gör att surheten plötsligt kan öka i munhålan och då ge mer utrymme för skadliga baktier att agera.
En särskild gen hittades som i den undersökta gruppen visade sig ha betydelse för hur man känner smak av sött. Detta ansågs kunna medföra högre sockerkonsumtion och därmed ökad risk för karies
Till pressmeddelandet från Umeå universitet
Till doktorsavhandlingen(engelska)