- Hälsa
- Politik
Hälften av alla läkemedel som godkändes i Europa, under fyraårsperioden 2019-2022, är inte tillgängliga för svenska patienter. Detta enligt den så kallade WAIT-rapporten från den europeiska branschorganisationen EFPIA.
EFPIA genomför sina mätningar årligen. I dessa undersöks i vilken mån nya läkemedel som godkänns av europeiska läkemedelsmyndigheten EMA också har de nationella beslut som krävs för att de skall vara tillgängliga för patienter i 36 europeiska länder.
Årets rapport är baserad på de 167 nya läkemedel som godkändes under perioden 2019-2022, och den mäter om nödvändiga beslut var fattade i januari 2024. Man kartlägger beslut om offentlig subvention och nationella rekommendationer i respektive länder.
Endast ett av fem läkemedel mot sällsynta sjukdomar, utanför cancerområdet, når fram till svenska patienter. Det är mycket stor skillnad mellan länderna, vilket delvis beror på olika staters läkemedelssystem.
I Tyskland, Italien och Österrike har patienter tillgång till de allra flesta läkemedlen, medan patienter i vissa andra länder, främst i östra Europa, har mycket låg tillgång till nya läkemedel. Det finns även skillnader vad gäller den tid det tar innan ett godkänt läkemedel tillgängliggörs. Detta drabbar främst patienter i södra och östra Europa.
WAIT-rapporten visar, liksom tidigare år, att Sverige ligger efter en rad länder vad gäller tillgången till nya läkemedel. I Sverige var 84 nya läkemedel tillgängliga under januari månad 2024, vilket motsvarar ungefär 50 procent av alla godkända under perioden som studerats.
I tolv europeiska länder fattade man nödvändiga beslut för fler läkemedel. Jämfört med WAIT-rapporterna för åren 2023 respektive 2022 har Sverige dessutom en nedåtgående trend. Det märks en allmän trend, i årets rapport, för ett flertal länder av att en lägre andel nya läkemedel är tillgängliga.
Under de senaste åren har det debatterats intensivt kring patienters tillgång till läkemedel mot sällsynta hälsotillstånd. Politiska initiativ har tagits och TLV har också lämnat förslag på hur tillgängligheten skall kunna öka. Men, några konkreta åtgärder har dock inte vidtagits.
Bara 10 av 47 läkemedel mot sällsynta sjukdomar, utanför cancerområdet, är tillgängliga i Sverige, visar årets WAIT-undersökning. Det motsvarar, som sagt, drygt ett av fem läkemedel. Rapporten visar vidare att 18 länder har bättre tillgänglighet till särläkemedel.