- Hälsa

Norsk forskning bekräftar att många amalgamfyllningar med relativt hög kvicksilverexponering ökar risken för missfall och dödfödda barn. Risken ökade ju fler fyllningar modern hade. Liknande resultat finns för dem som yrkesmässigt exponeras för kvicksilver där man funnit högre andel missfall och problem med dödfödslar. Främst handlar det om tandsköterskor.
Annan forskning bekräftar det som Björkman med flera kommit fram till. Det gäller exempelvis Naimi-Akbar som i sin avhandling rapporterade ökad risk för neonatal död hos söner till tandsköterskor verksamma under 1960-talet.
Under senare år när kvicksilveranvändningen minskat har också antalet dödfödda barn sjunkit. Detta har bland annat uppmärksammats i Finland av Lindbohm med flera. Antalet dödfödslar har även i andra länder minskat i takt med lägre andel amalgamfyllningar hos befolkningen.
Mödrar med mer än 12 amalgamfyllningar hade påtagligt ökad risk att föda dödfödda barn. Inga jämförelser har gjort om mödrarna har flera olika metaller i tänderna. Tandvårdsskadeförbundets erfarenhet är att hos dem med guld eller titan ökar läckaget av kvicksilver, vilket också borde påverka risken för missfall och dödfödslar.
Utredningen Kvicksilver i amalgam - en arbetsmiljörisk av Molius och Nilsson redovisar att kvicksilverexponering hos tandsköterskor ökar risken för blödningar, missfall och svårighet att bli gravid. Även detta talar för att de nya forskningsresultaten är sanna.
Det är alltså flera studier som pekar åt samma håll. Många amalgamfyllningar ökar påtagligt risken för tidiga missfall och dödfödslar. I Sverige är detta problem främst för kvinnor som nyligen invandrat till Sverige och som ofta har många amalgamfyllningar. För den som är fertil och har många amalgamfyllningar är det angeläget att byta dessa mot mindre riskabla material innan eventuella graviditeter.
Till forskningsrapporten
Till Naimi-Akbars doktorsavhandling
Till artikel av Lindblohm med flera
Till rapport av Molius och Nilsson