Magnesium är nödvändigt och har många olika funktioner i kroppen. Ben och tänder är bland annat byggda av magnesium och vi har minst 300 olika enzymatiska reaktioner som är beroende av magnesium. Magnesium är också antagonist till kalcium, vilket också har stor betydelse för olika kroppsfunktioner. Hjärtproblem kan bero på magnesiumbrist. 

Magnesium är viktigt för hjärtat, för nervfunktioner, musklernas arbete, kontroll av blodsocker, cellernas energiproduktion, för bildning av avgiftande glutation och mycket annat. Kroppen innehåller cirka 25 gram magnesium - hälften är bundet i benvävnad och resten finns i vävnaderna, men bara en procent i blodserum. Normalt halt magnesium i serum är mellan 0,75-0,95 millimol per liter. Allt detta enligt National Institute of Health som skrivit ett faktablad om magnesium (se länk nedan).

Många har dock magnesiumbrist, vilket sänker serumvärdet och man utsöndrar också mer magnesium via urinen. Magnesiumbrist är alltså mätbart, men mäts inte särskilt ofta i vården. Trötthet, försämrad aptit, muskelkramper, oregelbunden hjärtrytm är exempel på symtom som kan uppstå.

När man blir ädre är det vanligt med magnesiumbrist liksom hos personer med typ 2 diabetes och osteoporos. Personer med migrän har ofta låga serumnivåer av magnesium. Amalgamskadade kan ockå få sådan brist då kroppen vid avgiftning av kvicksilver använder magnesium bland annat för bildning av glutation. 

Livsmedel som innehåller magnesium listas i faktabroschyren och det är bland annat gröna blad som spenat och sallad, men också nötter och frön. Kosten har försämrats och många får alltså inte i sig tillräckligt med magnesium och då kan man behöva ta kosttillskott. Kroppen är bra på att reglera magnesiumhalten och det är sällsynt att man får skadligt höga halter.

Till faktainformation om magnesium (engelska)
Mer information på Ortomolekylära sällskapets hemsida
Mer information från Nordic Nutrition Council

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)