Många äldre kvinnor drabbas av benskörhet som gör att man lätt bryter olika ben. Vanligt är att doktorn ordinerar kalktillskott och D-vitamin och när det inte hjälper ges mediciner med bisfosfonater. Dessa påverkar käkbenet negativt och det finns risk för nedbrytning av detta. Under senare år har forskningen allt tydligare visat att det inte är optimalt med kalktillskott utan att det mer behövs magnesium och fosfater, men också tillskott av både D-vitamin och vitamin K2. Om detta skriver Patrick Holford en artikel. 

Av artikeln framgår att det som påverkar risken att drabbas av benskörhet är framför allt brist på kalcium och magnesium, att man äter för mycket protein som försurar kroppen, brist på vitaminerna D. K2  och C, sköldkörtelproblem, brist på hormonet progresteron, brist på magsyra och för högt intag av alkohol. 

Viktigt är att ta tillskott av både magnesium, D-vitamin och vitamin K2. Vitamin K2 är viktigt för att kalcium ska stanna kvar i benet. Om man tar enbart D-vitamin som tillskott går kalcium ut i blodet och påverkar blodkärlen negativt, vilket i sin tur leder till ökad risk för hjärtkärlproblem. 

Patrick Holford som är en känd näringsterapeut från England föreslår att den som drabbas av benskörhet ska vidta många olika åtgärder som forskning visat hjälper. Bland dessa finns:

 • Minska konsumtionen av proteiner och ät hellre fisk än rött kött.
 • Ät nötter och många olika färger på grönsaker
 • Ät sesamfrön och solrosfrön som är rika på magnesium
 • Ta bort mjölk och ost liksom kaffe och söta drycker
 • Ta kosttillskot med mineraler och fettlösliga vitaminer och kontrollera D-vitaminnivåerna
 • Tillför progesteron genom naturlig progesteronkräm
 • Motionera varannan dag

Till artikel av Patrick Holford (engelska). Artikeln innehåller många referenser till vetenskapliga artiklar

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

 • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
 • Patientens rättigheter som konsument stärks.
 • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
 • Tandvården ska bli helt metallfri.
 • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
 • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
 • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
 • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
 • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)