Problem med med tarmen har många och det märks antingen via för lös eller för hård avföring eller båda delarna. Personer som har eller har haft amalgamfyllningar i tänderna är utsatta, eftersom kvicksilver som sväljs påverkar tarmfloran och därmed tarmens funktion. 

Många behöver tillskott av bakterier för att förbättra tarmenhälsan. Frågan är vad man ska ta och om det finns sådant man kan tillverka själv?

Viktigt är att man väljer tillskott med många olika bakteriestammar (8-10) för att tarmflorans funktions ska återställas. Angeläget är också att ta bort alla matvaror som skapar allergier. Det handar om att laga tarmen och det kan ta mellan ett halvår och ett år. 

Alkohol ökar tarmens genomsläpplighet liksom mjölk och gluten. Sådana ämnen ska man inte inta under perioder då tarmen ska lagas. Efter en tid kan det fungera att återinföra dem i dieten. 

TV-Hälsa tar upp problem med tarmen och visar på olika sätt att få tillbaka tarmflorans funktion. Men tänkt på att det oftast tar lång tid. 

I extrema fall kan man behöva avstå från gluten och mjölk och dricka egentillverkad buljong. Näringsterapeuter kan hjälpa till med inforamtion och provtagning. 

Inom en snar framtid kommer avföringspiller att säljas till hågade intressenter. De härstammar från forskning vid Karolinska instituet och kan i en nära framtiden komma att sälja som kosttillskott. Håll ögonen öppna då de kan vara mycket intressanata att test.

Tarmhälsan är viktig inte bara för möjligheten att ta upp näring utan också för att kommunicera med hjärnan. Tarmen och hjärnan hör ihop och egentligen har kroppen många fler bakterier i tarmen, munhålan med mera än vad vi har celler i kroppen. Det innebär att tarmbakterierna har stor inverkan på hjärnans funktion och kanske är det också tvärtom. 

Till artikel i TV-hälsa
Se också dr Natasha Cambell M Brides concept för att laga tarmen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)