- Hälsa
- Politik

Livsmedelsverket har arbetat fram ett sätt att mäta miljöriskerna med olika livsmedel, den så kallade risktermometern. En intressant innovation, men hur säker är den egentligen? Avseende kvicksilver tar verket bara hänsyn till metylkvicksilver från fisk. De tycks inte alls ha räknat fram tillskottet från amalgamfyllningar och än mindre den ökade bördan av kvicksilverånga som frigörs från amalgamfyllningar vid tuggning och intag av varma drycker. Vilket värde har då denna risktermometer?
Vilket bakgrundsmaterial har egentligen Livsmedelsverket när de beslutar om lansering av en så kallad risktermometer? Enligt verkets egen publicering är risktermometern till för att folk bättre ska förstå miljöriskerna med olika livsmedel. Det tycks emellertid som om syftet mer är att minska riskbilden.
Skrivningarna om kvicksilver känns igen från tidigare redovisningar från Livsmedelsverket och tar precis som förut inte med kvicksilverintag från amalgamfyllningar, trots att kvicksilverläckage från dem hamnar i magtarmkanalen och i lungorna och därmed ökar exponeringen så mycket att detta bör uppmärksammas av Livsmedelsverket.
Tandvårdsskadeförbundet anser till exempel att framför allt gravida med amalgamfyllningar bör varnas för att tugga tuggummi eller att dricka varmt då detta definitivt ökar utläckaget av kvicksilverånga från fyllningarna. En del av ångan löser sig i saliven och sväljs ned och merparten av övrig kvicksilverånga tränger via lungorna ut i blodet. Troligen får kvinnorna mer kvicksilver den vägen än via kontaminerad fisk, åtminstone om man ska tro WHO.
Inte med ett ord nämner Livsmedelsverket riskerna med amalgamfyllningar trots att ny forskning visar att metylering sker av bakterierier i munnen och magtarmkanalen. Om Livsmedelsverket endast vill framhäva metylkvicksilver som risk bör även detta beaktas.
Många andra risker tas inte heller upp som exempelvis att fluor är hormonstörande och att USA har ett betydligt lägre gränsvärde än Sverige. Frågan är vilkens ärenden Livsmedelsverket går?
Till information om kvicksilver
Tandvårdsskadeförbundet har skickat några frågor till Livsmedelsverket för att få reda på hur de diskuterat när det gäller metylkvicksilver kontra kvicksilver från amalgamfyllningar och varför de inte varnar gravida med amalgamfyllningar från att tugga tuggummi och dricka varma drycker då detta frigör stora mängder kvicksilver. Svaret kommer att redovisas.