- Hälsa

Infektioner från tänderna kan vara direkt livshotande och det kan vara svårt att ställa rätt diagnos snabbt. En behandling hos tandläkaren kan vara avgörande för utgången, tyvärr upptäcks inte alltid dessa infektioner i tid och infektionen kan spridas utanför käkområdet, till huvud och hals och slutligen till hela kroppen.
Svensk sjukvården har kunskapsbrister när det gäller infektioner som kommer från munhålan eller käkbenet och de är inte alltid lätta att diagnostisera. En del kan därför gå omkring med onödig smärta eller allmänna sjukdomssymtom helt i onödan. Infektionerna kan spridas från t ex rotfyllda tänder till käkbenet och senare nå övriga kroppen. Äter man dessutom smärtstillande medel kan det fördröja att man uppsöker vården.
När infekterade tänder tas bort bör alltid patienten få en återbesökstid, skrev några finska läkare redan 2002. Vidare kunde man läsa att "De flesta svåra komplikationer som leder till livshotande tillstånd, såsm komprometterande luftvägs- och mediastinuminfektioner, har visats i huvudsak bero på infektioner utgående från underkäksmolarerna." Om en infektion orsakas av en tand ska denna genast tas bort och då behövs ofta antibiotika och andra stödåtgärder. (Sker tyvärr sällan i Sverige).
Läkarna anser att uppmärksamhet bör fästas på om patienten har sväljnings-, tal- och andningssvårigheter eller inskränkningar i förmågan att gapa. De säger också att man bör mäta tandens vitalitet och kontrollera CRP(C-reaktivt protein som finns vid infektioner). Utöver detta bör man noga kontrollera om det finns svullnad eller rodnad och om det finns ökad känslighet i munbotten, runt tänderna och alveolarutskotten. Blododlingar och bakterieprover bör tas.
Infektioner sprider sig antingen via tandroten eller från gropen i benet som blir kvar då man drar ut en tand. Det finns således anledning att ta mycket allvarligt på tandinfektioner och rotinfektioner. Utdragning av infekterade tänder kräver att benet under tanden rengörs ordentligt.
Tandvårdsskadeförbundet rekommenderar att infekterade tänder tas bort och att inga rotfyllningar görs då de aldrig går att få sterila utan en rotfylld tand innehåller mängder av bakterier som kan spridas till andra delar av kroppen.
Till artikeln om infektioner med ursprung i tänder och käkben