Fler och fler mobilappar använder sig av AI (artificiell intelligens) för att upptäcka hudcancer. Man bör tänka på att många appar, som används utanför vården, har brister vilka kan påverka analysen av hudförändringar.

Det är viktigt att tidigt upptäcka hudcancerformen malignt melanom. Idag finns många mobilappar som utlovar snabb och smidig analys av egentagna bilder av leverfläckar och födelsemärken.

Det är dock svårt för enskilda konsumenter att veta om apparna håller måttet. Det konstaterar Åsa Ingvar som är överläkare i hudsjukvård på Skånes universitetssjukhus och docent vid Lunds universitet. Hon har, i två studier, undersökt AI-baserade appar för självundersökning av hudförändringar.

– För att kunna avgöra om det går att lita på appens kvalitet behöver man som användare få information om hur den är uppbyggd – och det saknas ofta idag, säger Åsa Ingvar.

De båda studierna genomfördes i Australien. Syftet med dessa var att undersöka vilken typ av märkning och information som tillverkarna ger, men också komma med riktlinjer för hur informationen om apparna bör se ut.

I en av studierna granskade forskarna 21 AI-baserade dermatologiska mobilappar. De kunde då konstatera att ingen av apparna uppfyllde vanliga märkningsrekommendationer.

– Det är ett bekymmer eftersom man som användare inte får kunskap om apparnas begränsningar, menar Åsa Ingvar.

Hon nämner, som exempel, att flera av apparna ofta är tränade på bilder av hudförändringar bland personer med ljusare hudtoner. Detta kan göra dem sämre på att analysera bilder från personer med en andra hudfärger.

Dessa appar kan också begränsas av att de bara tränats på bilder från en speciell typ av kamera. De kan även ha tränats på för få, eller rent av inga bilder alls, när det gäller vissa hudförändringar.

– Det är välkänt bland utvecklare att AI-appar är känsliga för avvikelser från de data de är tränade på. Men denna kunskap måste även spridas bland användare, oavsett om de är sjukvårdspersonal eller inte, säger Åsa Ingvar. Det kan också tilläggas att apparna ofta har låg tröskel när det gäller att varna användarna för hudförändringar.

– Apptillverkarna vill inte riskera att missa till exempel malignt melanom, så de ger hellre rådet att söka vård för ofta än för sällan. Det kan innebära ökad belastning på den mer traditionella vården genom en ökad andel onödiga besök som inte medför ett medicinskt mervärde i form av förbättring av ett sjukdomstillstånd, berättar Åsa Ingvar.

Vad gäller den andra studien, tog forskarna hjälp av en expertpanel för att reda ut vilka krav och vilken märkning som bör gälla för AI-baserade dermatologiska appar.

Panelen ansåg bland annat att det behöver vara tydligt hur apparna testats och tränats, vilka kliniska studier som eventuellt gjorts samt vilka begränsningar appen har.

Åsa Ingvar säger, som många andra, att hon har goda förhoppningar på användandet av AI inom sjukvården. Men AI-baserade appar har begränsningar när det gäller att upptäcka elakartad hudcancer. Förhoppningsvis kan tydligare riktlinjer leda till att kvaliteten förbättras.

Vetenskapliga studier:

Examining labelling guidelines for AI-based software as a medical device: A review and analysis of dermatology mobile applications in Australia, Australasian Journal of Dermatology.

Minimum labelling requirements for dermatology artificial intelligence-based Software as Medical Device: A consensus statement, Australasian Journal of Dermatology.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)