Nu är skogen full av lingon och det är dags att skörda. Lingon är gott och nyttigt. Riktiga superbär. Studier på djur visar att lingonjuice sänker blodtrycket (bra att testa innan eller under medicinering) och minskar inflammationerna framför allt i blodkärlens väggar. Andra studier visar att lingon påverkar munhålans bakterier och stör plackbildningen. 

I en doktorsavhandling av Anne Kivimäki vid Helsingfors universitet beskrivs resultaten från flera studier där kopplingen mellan bärjuice, framförallt lingonjuice, och faktorer som påverkar hjärt-kärlhälsa undersöktes. Under 8 veckor gavs olika juicer däribland lingonjuice till råttor framavlade att utveckla högt blodtryck. 

Lingonjuice sänkte blodtrycket och minskade inflammationen i kärlväggarna och forskarna tror att det handlar om innehållet av polyfenoler. Sannolikt sänker lingonjuice blodtrycket även på människor och minskar risken för återförfettning. Det är absolut inte farligt att testa lingonjuice varje dag. Någon deciliter om dagen kan ge effekt. För att klara det behövs rätt mycket lingon. Även andra bär kan ha liknande funktion som exempelvis tranbär och svartvinbärsjuice.

Även munhålans bakterier påverkas  av att man dricker lingonjuice. Bakterie­arterna som testades var Streptococcus mutans kombinerad med Fusobacterium nucleatum eller Streptococcus mutans kombinerad med Actinomyces naeslundii. Båda kombinationerna påträffas hos människor med tandlossning och parodontala sjukdomar, liksom hos dem med karies och plackbildning.

Forskarna fann att dessa bär förhindrade bildning av biofilm där flera olika bakterier och andra mikroorganismer samverkar. Lingonjuice förhindrar alltså att bakterier med mera fäster sig på tänderna. Även i detta fall handlar det om mängden polyfenoler och de finns rikligt i lingon. blåbär, svarta vinbär och kråkbär. Det är alltså bara att gå ut och plocka. Hjärtat mår bättre och inflammationerna minskar. 

Se mer länkarna nedan.

Om bär och dess positiva effekter
Se mer pressmeddelande från Helsingfors universitet (engelska) om att sänka blodtrycket
Till artikel om bakterier i munhålan och lingon

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)