Levern är ett av våra viktigaste organ. Den arbetar hela tiden med att avgifta kroppen och sannolikt förstörs eller skadas en del celler. Därför har levern en unik förmåga att reparera sig själv och cellerna byts hela tiden ut. Det gör att man kan ta bort en del av levern utan att den förstörs, men viktigast av allt den håller sig ung länge och orkar med att avgifta kroppen långt upp i åren.

Forskare har undersökt levern och levercellerna hos 33 döda personer i åldern 20-84 år. Till sin förvåning fann forskarna att alla undersökta levrar var ungefär lika gamla, dvs åldern hos den som hade haft levern var betydelselös. 

Detta misstänker man beror på att levern hela ens liv måste jobba hårt med att bli av med gifter och skadade celler. Leverns förmåga till självreparationer är unik för kroppen. Förutom att majoriteten leverceller är mycket unga och fräscha så var en liten andel celler upp till tio år gamla. De senare tror forskarna har till uppgift att behålla korrekt DNA (arvsmassa) så att inte onödigt många mutationer sker. Olaf Bergmann vid tekniska universitetet i Dresden i Tyskland har lett denna tvärvetenskapliga forskning och är förvånad över resultaten.

Kvicksilver är ett gift som levern får jobba för att utsöndra och detsamma gäller alkohol. Forskningen visar att det finns hopp även om man fått skador på levern. Men det gäller förstås att bli av med gifterna för att levern ska få tid och möjlighet att bilda nya fräscha celler.

Till artikeln på forskning.no (norska)
Till forskningsartikeln (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)