- Forskning
- Hälsa

Kosten har stor betydelse för tandhälsan och de barn som hade flest kariesbakterier i saliven (18 %) hade också sämst matvanor och högt BMI, visar en undersökning på barn i Västra Götaland. Dåliga matvanor innebar sockerrik mat och tätare matintag jämfört med barn som hade bättre saliv. Tandvårdsskadeförbundet håller med forskaren om att tandläkarna har en viktig funktion i det allmänna folkhälsoarbetet och i ännu högre grad än i dag bör informera om kosten.
Att prata tandhälsa med barn och föräldrar – om vad som är bra och dåligt för tänderna – kan vara ett sätt att förhindra att barnen går upp för mycket i vik, konstaterar forskare vid Sahlgrenska akademin som undersökt sambandet mellan barnens kost, BMI och välbefinnande.
I Västra Götaland studerades 271 förskole- och skolbarn och forskarna kontrollerade saliven, längd och vikt samt matvanorna. De 18 procent som hade högt BMI och sämst matvanor hade också flest kariesbakterier i saliven. Salivens sammansättning är således till stor del beroende av kosten.
– Det finns absolut möjlighet att fånga upp de här barnen och prata kostvanor, särskilt i Sverige där folktandvården träffar dem så tidigt, men för detta behövs bra samarbeten mellan tandvård, barnhälsovård och skola, säger Louise Arvidsson.
Hon konstaterar vidare att med bra mat följer ökad självkänsla, bättre kompisrelationer och färre känslomässiga problem. Barn som i högre grad följde kostrekommendationerna – med fullkornsprodukter, 400-500 gram frukt och grönt per dag, fisk två-tre gånger i veckan och lågt intag av socker och mättat fett – mådde överlag psykiskt bättre.
Effekterna uppnåddes oavsett socioekonomisk bakgrund, och oavsett barnets vikt. Hennes forskning visar dessutom att självkänslan kunde kopplas till att barnet åt enligt rekommendationerna också två år senare. Bra kost och psykiskt välbefinnande tycktes alltså växelverka i en positiv spiral. Morötter som snacks är alltså bättre än kex och kakor till mellanmål.
Till pressmeddelandet från Göteborgs universitet
Till avhandlingens hemsida