- Hälsa

Många läkemedel påverkar tandhälsan, men tandläkarna har inte alltid tillräckliga kunskaper för att upptäcka läkemedelsbiverkningar och varken läkare eller tandläkare varnar för riskerna. Därför är det viktigt att man själv kontrollerar vilka risker läkemedel har på hälsan och särskilt tandhälsan.
Den danska tidskriften Tandlaegebladet har redovisat risker för tandhälsan för flera olika läkemedel. Bland annat gäller det:
Tandköttsförstoringar som är relativt vanliga biverkningar av läkemedel. Det kan uppkomma vid medicinering mot högt blodtryck, epilepsi och läkemedel som hämmar immunförsvaret.
Lichenoida reaktioner som kan uppstå om man tar statiner för att sänka kolesterolhalten, metformin för att sänka blodets glukoshalt eller litium för behandling av bipolära besvär. Även läkemedel som används för behandling av trigeminusneuralgi kan orsaka slemhinneförändringar i tandköttet, vilket också gäller metalliska tandfyllningsmaterial.
Ofta uppträder lichenoida reaktioner i samband med att man får ett nytt läkemedel eller om man byter medicin. Men det inträffar också att reaktionerna kommer först efter flera år.
Ospecifik och diffus inflammation i tungan eller i munslemhinnan som kan orsakas av cancerläkemedel, malarialäkemedel, antibiotika och klorhexidin. De två senaste på grund av att munnens naturliga bakterieflora slås ut av dessa läkemedel.
Sår i slemhinnan som kan orsakas av läkemedel. Även här handlar det ofta om blodtryckssänkande medel och metformin som minskar blodsockret.
Smakstörningar som kan orsakas av läkemedel. Exempelvis kolesterol- respektive blodtryckssänkande medel samt metformin som används för att sänka blodsockret hos diabetiker.
Osteoporos eller nedbrytning av käkbenet som också förekommer som en läkemedelsbiverkan. Risken ökar om man tar bisfosfonater då dessa bygger ben i vanliga skelettben, men kan orsaka nedbrytning av käkbenet.
Svampinfektioner och virus som kan få ökat utrymme om man behandlas med antibiotika och olika läkemedel som används för att pressa ner immunförsvaret. Det handlar främst om att det normala mikrobiomet i munhålan slås ut. Extra tillskott av bakterier kan behövas.
Muntorrhet som kan utvecklas av läkemedel. I vissa fall kan läkemedlet bytas mot ett annat och förhoppningsvis försvinner besvären. Läs mer i artikeln via länken nedan där det också ge exempel på vilka läkemedel som kan ge besvär. I vissa fall kan läkemedlet bytas mot ett annat som ger färre biverkningar. Vid uttag av läkemedel kan man fråga Apotekets farmaceut om biverkningsrisker med mera.