- Hälsa

Medicinsk gaslightning är ett relativt nytt begrepp som beskriver hur läkare, tandläkare och annan vårdpersonal får patienten att tvivla på sin egen upplevelse av symtomen. Det leder till att man tvivlar på att man överhuvud taget är sjuk. Detta är ett fenomen som både nu och tidigare drabbat tandvårdsskadade. En korrekt diagnos fördröjs, vilket ibland kan leda till för tidig död eller nedsatt livskvalitet under lång tid.
Tandhälsoförbundets medlemmar (Tf) utsätts fortfarande för så kallad gaslighting när de går till doktorn eller tandläkaren. Begreppet är nytt, men företeelsen är gammal. Det innebär att vårdgivaren i sin undersökning manipulerar patienten att förringa sina egna symtom. Detta kan vara en både medveten och omedveten strategi, enligt artikeln i Kurera (se länk nedan).
I en artikel i Psychology Today tas detta beteende upp och i artikeln pekas på risken att diagnoser fördröjs vilket kan leda till att allvarliga sjukdomar som cancer inte upptäcks i tid, vilket leder till för tidig död. Eller att diagnoser fördröjs som gör att livskvaliteten försämras under lång tid. Kvinnor och etniska minoriteter blir oftare utsatta för medicinsk lighting än andra.
Det patienten ofta får höra är:
- Det sitter bara i ditt huvud
- Det är normalt för din ålder
- Det är övergångsbesvär med mera
Om liknande påståenden kommer upp vid läkarbesöket kan du alltså vara utsatt för ett manipulationsförsök dock inte alltid medvetet från vårdgivarens sida.
Tf:s medlemmar har ofta utsatts för medicinsk gaslighting där läkare och tandläkare försöker övertyga om att symtomen bara är inbillade. Många låter sig till att börja nöja sig med det och tänker att de kanske överdriver symtomen och att det inte alls handlar om tänderna utan mer om psyket.
Besvären fortsätter dock och i många fall återkommer man efter en tid till vården. Därför kan det trots att patienten själv förknippat besvären med tandläkarbehandling eller insättning av ett visst material i munhålan dröja tiotals år innan rätt behandling ges.
Andra blir inte manipulerade utan går direkt vidare till andra läkare och tandläkare för att förhoppningsvis få den diagnos de själva tror på, det vill säga när det gäller Tf:s medlemmar att de är känsliga mot dentala material eller har infektioner i rotfyllda tänder, käkben etc.
Av artiklarna om medicinsk gaslighting framgår att det är bra att vara väl förberedd när man går till doktorn och att man skrivit upp alla symtom och när de uppträder. Det kan också vara bra att ha med sig någon in till doktorn eller tandläkaren. Dels för att få stöd, men också för att efteråt kunna diskutera behandlingen och vad vårdgivaren verkligen sa.
Vårdgivare som lyssnar på patienten och tar deras symtom på allvar kan upptäcka orsakerna till besvären och därmed kan patienten slippa långa perioder av sänkt livskvalitet i form av extrem trötthet, värk, hudproblem, hjärndimma, magtarmproblem eller hjärtbesvär.
Samhällsekonomiskt och etiskt finns mycket att tjäna på ett sådant förhållningssätt. Med uttrycket patientcentrerad vård har politikerna i Hälso- och sjukvårdslagen satt agendan, men det finns mycket att göra för att vården ska leva upp till detta. Se mer länkarna nedan.