Vid övergång till växtbaserade livsmedel är det viktigt att redovisa näringsvärdet i form av möjlighet för kroppen att ta upp näringen. I vegetabilier finns ämnen som hindrar upptag av mineraler. Detta har Tf-bladet uppmärksammat tidigare. Nu visar forskning att bland annat järn och zinkbrist komma att bli problem och därför behöver livsmedelsindustrin bättre uppmärksamma frågan om kroppens förmåga att ta upp den näring som deklareras på förpackningen.

Övergången till mer växtbaserad föda är något som livsmedelsindustrin nappat på och numera finns biffar, korvar och mycket annat där man efterliknat smak och konsistens på köttprodukter, men man har glömt bort att fundera över näringsinnehållet och kroppens förmåga att ta upp till exempel mineraler från vegetariska biffar, sojafärs med mera. 

Forskare vid Chalmers i Göteborg har analyserat vegetariska köttsubstitut. Det som mättes var fibrer, fett, järn, zink, fytat (fytinsyra), salt, fenoler och proteiner. Bland annat fann de högt innehåll av fytat som binder järn och zink och därmed var biotillgängligheten låg för dessa mineraler. Detsamma gäller säkert även andra mineraler, men de mättes inte här. Thempe som är en fermenterad (jäst) produkt hade bättre tillgänglighet än övriga produkter. 

Precis som vi tog upp i Tf-bladet (nr 2 2022) så behöver alla frön som ska gro blötläggas ett dygn eller surdegsjäsas i 16 timmar för att bryta ned fytinsyran. Då frigörs näringsämnena och blir tillgängliga för kroppen. Ärtbiffar och sojafärs är i dag inte blötlagt och inte heller bönor som köps färdiga för tillagning. Bättre är att laga till sina egna produkter och först blötlägga.

Forskarna fann brist på mineralerna järn och zink,  vilket bland annat påverkar immunförsvaret och mycket annat. Men det forskarna inte tog upp är risken att tänderna demineraliseras om man får för lite mineraler med kosten. Det innebär fler kariesangrepp och särskilt allvarligt är det hos små barn som behöver mycket näring när de växer. Därför är det än så länge bättre att laga maten från grunden och blötlägga bönor, ärtor, linser, solrosfrön med mera och utifrån det tillaga biffar, grytor, spagettisås med mera. 

Forskarna menar nu att livsmedelsindustrin måste ta till sig även frågan om biotillgängligheten av den näring som finns i de vegetariska produkterna. Så småningom kanske mer näringsriktiga produkter kommer ut på marknaden. Se mer länkarna nedan. 

Till intervju med professor Ann-Sofie Sandberg
Till forskningsartikeln 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)