Kronisk smärta är ofta svår att hantera och de mediciner man får kan ge allvarliga biverkningar. Läkemedelet Naltrexon kan ges i mycket låga doser för smärtlindring och det är också inflammationshämmande. Läkaren Bo Nilsson skrev ibland ut Naltrexon i lågdos till vissa av Tandhälsoförbundets medlemmar. Nu visar en ny studie att det verkligen ger hjälp vid kronisk smärta.

Läkaren Bo Nilsson skrev ibland ut Naltrexon i  låg dos till vissa av Tandhälsoförbundets medlemmar. Tyvärr har han avlidit,  men han var nog den förste svenske läkaren som använde Naltrexon i låg dos och både han och patienterna tyckte det  hjälpte.

Naltrexon är ett läkemedel som började användas till alkoholister som försöker avsluta sitt drogmissbruk. Mer eller mindre av en slump fann läkare att i mycket låga doser hade Naltrexon smärtlindrande verkan. Det minskar också smärtan vid reumatism, skoven vid MS och Parkinsons sjukdom. För den som har kronisk smärta kan detta vara ett alternativ. 

Vid smärtlindring ges Naltrexon i doser på 4,5 mg/ liter eller lägre halter. Det kan jämföras med dosen vid alkoholavvänjning som är 50 mg/dag, Naltrexon har förmåga att blockera en viss receptor (TLR-4), vilket gör att smärtimpulserna inte går fram. 

När medicinen avklingar efter några timmar har nervcellen fått lite vila och börjar fungera normalt igen. Nästa natt när man tar medicinen inträffar samma sak, d.v.s. nervcellerna får vila. Allt detta gör att smärtan stannar av och blir mer uthärdlig. 

Den som har kroniska smärttillstånd och har svårt att tåla smärtsillande medel kan få lindring av Naltrexon. Det gäller bara att hitta en läkare som är beredd att skriva ut medicinen.

Eftersom Naltrexon bara finns i 50-gramstabletter kan läkaren skriva ut medlet och begära att det blandas på apoteket (ex tempore). Alternativt får man dela den själv i pyttesmå bitar. Det är alltså vid kronisk smärta man kan be doktorn om Naltrexon. Se mer länkarna nedan 

Till artikel i Tandläkartidningen
Se foskningsartikel

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)