Kosten har mycket stor betydelse för munhälsan. Många aspekter påverkar. Dels behövs tillräckligt med kalcium och fosfater för att tänderna ska kunna remineraliseras. Dels behövs ordentligt med vitaminer och där är särskilt A-vitamin viktigt liksom D-vitamin och vitamin K2. Här en intervju med Ramiel Nagel vars intresse väcktes då hans dotter fick kariesangrepp. 

Dottern till Ramiel Nagel fick karies trots att han tyckte att familjen åt hälsosamt och att dottern fick bröstmjölk under lång tid. Han läste på och förändrade kosthållet och dotterns kariesangrepp läkte ut.

Ramiel Nagel kom på att kariesangrepp främst är en biologisk process och det handlar rätt lite om genetik och väldigt mycket vad man äter.

Så småningom läste han Weston A Price bok och blev nu övertygad om att kosten har stor betydelse för tänderna. Vad vi äter är alltså viktigt liksom vilka näringsämnen som tillförs.

Det i sin tur ökar möjligheten för saliven att remineralisera tänderna och de riktigt syraproducerande bakterierna trivs inte längre.

De ämnen som är mest betydelsefulla för remineralisering av tändernas emalj och dentin är kalcium, fosfater, A- och D-vitaminer. Viktigt är att hålla nere sockerkonsumtionen eftersom socker ökar insulinproduktionen.

Se mer i den video som Oralwellness spelat in. Tyvärr avled Ramiel Nagel för några år sedan. En uppföljare till hans bok, kan man säga, "Cure tooth decay", har Steven Linn skrivit. Den  handlar också om kostens betydelse för tandhälsan. Videon är på engelska. 

Till videon (engelska)
Till Steven Linns hemsida (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)