- Hälsa
När tarmslemhinnan försämras kan proteiner, bakterier med mera läcka igenom tarmen och direkt in till blodet. Mellan tarmen och blodkärlen finns endast en encellig vägg. Om cellerna inte längre klarar att hålla ihop kan öppningar mellan cellerna skapas som gör att innehåll från tarmen läcker ut direkt i blodet. Allergier kan uppstå liksom oförklarliga sjukdomar. Kommunikationen med hjärnan störs också.
Läckande tarm är något man allt oftare pratar om. Orsakerna är fler, men vanligt är nog försämringar i tarmens bakterieflora till följd av antibiotika, stress med mera. Gluten kan förstöra "limmet" mellan tarmcellerna, vilket ökar risken för läckande tarm. Kvicksilver från amalgam kan också påverka tarmen och många av Tf:s medlemmar vittnar om att magtarmproblem försvunnit en tid efter amalgamsanering.
När tarmen inte längre är tillräckligt tät kan många problem uppstå. Proteiner och mikroorganismer kan tränga in i blodet och transporteras till olika organ och där ge symtom. Näringsupptaget försämras då tarmens normala biokemi störs och även kommunikationen mellan tarmen och hjärnan kan försämras. Hela kroppen kan alltså påverkas.
Att förbättra tarmen innebär ofta att man åtminstone för en tid behöver avstå från gluten, det vill säga olika sädesslag som finns i bröd, bullar och kakor. Viktigt är att återställa en bra tarmflora och då kan tillskott av probiotika, fermenterade grönsaker med mera vara viktigt. Även problem med laktos kan uppstå vid skadad tarmslemhinna.
Funktionsmedicinsk tidskrift har en fin illustration av läckande tarm. Titta på den via denna länk. Eller se länkarna nedan. Läckande tarm ger många olika svårbestämbara symtom som uppsvälld mage, lös eller hård avföring med mera.