När tarmslemhinnan försämras kan proteiner, bakterier med mera läcka igenom tarmen och direkt in till blodet. Mellan tarmen och blodkärlen finns endast en encellig vägg. Om cellerna inte längre klarar att hålla ihop kan öppningar mellan cellerna skapas som gör att innehåll från tarmen läcker ut direkt i blodet. Allergier kan uppstå liksom oförklarliga sjukdomar. Kommunikationen med hjärnan störs också.

Läckande tarm är något man allt oftare pratar om. Orsakerna är fler, men vanligt är nog försämringar i tarmens bakterieflora till följd av antibiotika, stress med mera. Gluten kan förstöra "limmet" mellan tarmcellerna, vilket ökar risken för läckande tarm. Kvicksilver från amalgam kan också påverka tarmen och många av Tf:s medlemmar vittnar om att magtarmproblem försvunnit en tid efter amalgamsanering. 

När tarmen inte längre är tillräckligt tät kan många problem uppstå. Proteiner och mikroorganismer kan tränga in i blodet och transporteras till olika organ och där ge symtom. Näringsupptaget försämras då tarmens normala biokemi störs och även kommunikationen mellan tarmen och hjärnan kan försämras. Hela kroppen kan alltså påverkas.

Att förbättra tarmen innebär ofta att man åtminstone för en tid behöver avstå från gluten, det vill säga olika sädesslag som finns i bröd, bullar och kakor. Viktigt är att återställa en bra tarmflora och då kan tillskott av probiotika, fermenterade grönsaker med mera vara viktigt. Även problem med laktos kan uppstå vid skadad tarmslemhinna. 

Funktionsmedicinsk tidskrift har en fin illustration av läckande tarm. Titta på den via denna länk. Eller se länkarna nedan. Läckande tarm ger många olika svårbestämbara symtom som uppsvälld mage, lös eller hård avföring med mera. 

Se också denna länk om läckande tarm
Och den här länken 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)