En intressant norsk artikel behandlar begreppet läckande tarm. Upptäckten gjordes av forskaren Allessio Fasano då han studerade kolerabakteriens påverkan på kroppen. Känt är att kolerabakterien gör så att vatten och elektrolyter försvinner ut ur kroppen och patienten kunde snabbt avlida av uttorkning. Fasano och hans kollegor upptäckte proteinet zonulin och misstänkte att det orsakade läckande tarm.

Tarmen har till uppgift att skydda kroppen mot smittämnen och annat som kan skada. Samtidigt måste den tillåta att näringsämnen tränger igenom tarmens slemhinna och tas upp av blodet. Tarmen är mycket tunn och är omsluten av blodkärl så att näringsämnen lätt ska komma in i blodströmmen.

Ett enda cellager består tarmen av och cellerna är normalt tätt sammanpressade, men i vissa lägen kan de öppna sig för att föra in vissa näringsämnen eller av andra skäl som vi i dag inte känner till. Zonulin tillverkas av tarmen och kan ha viktiga funktioner gällande näringstillförseln och kanske också som skydd för parasiter. Detta protein skapar bland annat öppningar mellan cellerna och bidrar därmed till läckage mellan tarm och blod. 

För mycket zonulin bidrar därmed till läckande tarm och att proteiner med mera lätt slinker igenom och hamnar i blodströmmen. Att främmande proteiner eller större molekyler kommer in i blodet ökar risken för autoimmuna sjukdomar.  

Zonulin fann forskarna i relativt höga halter hos kolerapatienter. Anledningen var att man sökte efter ett protein som orsakade att tarmcellerna öppnade sig och släppte igenom vatten och elektrolyter då detta var orsaken till många dödsfall i kolera. 

Flera forskare och alternativterapeuter menar att läckande tarm kan vara orsak till många av dagens kroniska sjukdomar som diabetes typ 1, IBS och MS. Många har i dag problem med tarmen och därför är forskningen om zonulin och läckande tarm viktigt och intressant.

Läs mer via denna länk i forskning.no (norska). 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)