- Forskning

Det blir allt tydligare att många sjukdomar börjar i munhålan där många elakartade bakterier härjar. Dessa bakterier kan också tränga ner i tarmen och försämra även tarmfloran. Det är svårt att veta vad som är hönan och ägget, men det kan vara så att munnen har större betydelse för hälsan än tarmfloran.
Många amalgamskadade får problem med magen och sannolikt beror det på att kvicksilver sväljs ner och påverkar tarmfloran och ställer till oreda och kaos. Följden kan bli läckande tarm, vilket gör att oönskade ämnen och mikroorganismer tränger in i blodet.
Har man infektioner i tandköttet kan det orsaka att bakterier eller dess gifter tränger igenom den tunna slemhinnan och går direkt ut i blodet. Rotfyllda tänder är alltid infekterade och när man tuggar så trycks bakterier och bakteriegifter ut i blodbanorna. Kanske har man en fistel som gör att infektionen tömmer sig i munhålan.
Dels tränger en del mikroorganismer och gifter in i blodet via tandköttets, kindens eller tungans slemhinna och dels försvinner en del ner i magen och tarmarna. Tidigare trodde man att flertalet mikroroganismer förstördes i den sura magsäcken. Men nu har forskning visat att bakterier med mera kan passera magsäcken och även tunntarmen för att gå ut med avföringen. På sin väg kan de ställa till trassel.
Vad kan man då göra? Att försöka utrota bakterierna med klorhexidin och andra gifter är inte en bra metod eftersom man då också dödar de bra bakterierna som man behöver för att bekämpa de som är sjukdomsframkallande. Man behöver helt enkelt förbättra munbiomet.
Tandborsning två gånger per dag är viktigt liksom att ta bort matrester som fastnar mellan tänderna eller under broar. Då tar man bort bakteriefilm som sätter fast sig på tänderna. Man kan också behöva tillföra bra bakterier.
Det är svårt att komma åt i tandköttsfickor och andra skrymslen i tänder och på tungan. Vissa knep finns för att försämra möjligheterna för bakterier att fästa på tanden. Tandkräm med hydroxiapatit är ett sätt och att ta kosttillskott av algen Ascophyllum nodusum har till effekt att bakterierna får svårare att fästa på tanden. Tänk också på att tandborsten behöver bytas ofta då den snabbt blir bakteriebemängd.
Problem man i dag kopplar till munhygien och infektioner i tandköttet är bland annat hjärt- och kärlproblem, diabetes, glömska, smärta och svullnad i leder, matsmältningsproblem med mera.
Till översiktsartikeln "Does disease start in the mouth, the gut or both?" (engelska)
Till forskningsartikeln "Role of the gut microbiota in nutrition and health" (engelska)
Se blogg (engelska)