- Dentala material
- Hälsa
En del av Tandvårdsskadeförbundets medlemmar är mycket känsliga för kvicksilver. Det finns i fisk, men tillförs kroppen också via amalgam i tandfyllningar. Särskilt mycket kvicksilver frigörs vid frekvent tuggummituggande, intag av varma drycker eller salt föda. Därför anser förbundet att Livsmedelsverket i samband med varningar att äta fisk också ska varna dem med amalgam för alltför kraftigt tuggummituggande och heta drycker. Särskilt gäller det gravida kvinnor då kvicksilver kan ska foster.
Tandvårdsskadeförbundet ställde för en tid sedan några frågor till Livsmedelsverket om läckage av kvicksilver då man äter, tuggar tuggummi och intar varma drycker och detta gjordes med anledning av att Livsmedelsverkets så kallade risktermometer lanserades. Den är till för att konsumenter ska kunna bedöma hur giftiga olika livsmedel är.
Ett intressant svar kom som visar att Livsmedelsverket inte helt negligerar riskerna eller avfärdar frågan med att detta inte är deras bord, vilket skett tidigare. I mailet som redovisas i pdf-filen nedan förs ett resonemang om olika exponeringskällor. Verket antyder att fler exponeringskällor i framtiden kan komma att vägas samman i något som kallas biomonitoreringsdata.
En viss öppenhet finns därmed att föra ett resonemang om kvicksilverläckage i form av metalliskt kvicksilver, joner och kvicksilverånga och huruvida transport sker via livsmedel till magtarmkanalen. Tjänstemannen välkomnade också mer information om metylering av oorganiskt kvicksilver och anser att ett resonemang om riskerna för att amalgam kontaminerar livsmedel eller på andra sätt bidrar till den totala exponeringen är intressant att föra i kommande arbete med så kallad biomonitorering.
Tandvårdsskadeförbundet bidrar gärna till mer diskussion i denna viktiga fråga.
Se Livsmedelsverkets svar som inkom via mail i PDF-filen nedan.