- Hälsa

Äldres tandhälsa blir allt bättre. Den svenska tandläkaren Anette Wennström, som doktorerat vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg, har funnit att 2004 hade så gott som alla svenska kvinnor sina egna tänder, men 1968 var det bara var femte kvinna som hade det. Detta ställer höga krav på väl fungerade tandvård för äldre och särskilt de som hamnar på institution har ofta problem med den dagliga munhygienen.
Tandhälsan har alltså blivit väldigt mycket bättre än för bara några årtionden sedan. Att som tidigare ta ut lösgommen och ställa den i ett glas vatten på sängbordet är sällan aktuellt i dag. Dessutom får alltfler fasta implantat istället för avtagbara proteser.
Dock är klasskillnaderna i tandhälsa fortsatt stora, enligt doktorsavhandlingen. Det innebär att lågutbildade och lågavlönade kvinnor har sämre tandhälsa än kvinnor med högre utbildning och lön.
Att behålla de egna tänderna är bra för alla och själva tuggandet i sig påverkar till och med psyket positivt. I bästa fall är tänderna inte heller lagade.
Personer över 65 år har dock många lagningar och många amalgamfyllningar. Detta ställer höga krav på tandvården både när det gäller hantering av amalgam/kvicksilver och bra tandvård för äldre. Äldretandvården kommer att kosta mer i framtiden och att planera för dessa kostnadsökningar redan nu är angeläget.