- Miljö
- Politik

Praktikertjänst har nu publicerat sin kurs om hur man ska minska kvicksilverutsläppen från tandläkarkliniker.Arbetet har pågått under en längre tid med hjälp av EU-pengar. Det är bra att Praktikertjänst uppmärksammar kvicksilvers miljöfaror och försöker förmå tandvårdspersonal att minska miljöutsläppen. Man duckar dock för frågan om riskerna för personal och patienter.
Praktikertjänst har tagit kvicksilvers miljöeffekter på stort allvar och har gjort en pedagogisk och bra kurs i syfte att minska miljöutsläppen i tandvårdens många olika moment. Det som inte alls tas upp är dock riskerna för personal och patienter.
Ett litet avsnitt finns som tar "hur kvicksilver påverkar oss". I det undviker man konsekvent att nämna kvicksilverånga. Istället koncentreras på metylkvicksilver. Ett behändigt sätt att slippa ljuga.
Det framgår av en poddintervju med en forskare att kvicksilver i form av metylkvicksilver tas upp i hjärnan, dvs man an få en känsla av att riskerna med kvicksilver uppstår först då kvicksilver släppts ut i naturen, metyleras och återtas i form av metylkvicksilver från t ex konsumtion av fisk.
Ingen antydan görs om att det bildas stora mängder kvicksilverånga vid allt arbete med amalgam, dvs även vid putsning och bortttagning av amalgam. Inte heller nämns att kvicksilverånga också tränger igenom blodhjärn- respektive placentabarriärerna.
Kanske hade det varit svårt att lansera kursen om man varit ärlig när det gäller kvicksilvers farlighet i arbetsmiljö. Det kan i vissa lägen vara lättare att blunda för alltför obekväma fakta. Se mer i länkarna nedan.
Till kvicksilververktyget
Till avsnittet om hur kvicksilver påverkar oss