- Dentala material
- Hälsa
- Politik

Så här skriver en person till Tandvårdsskadeförbundet i september 2018: Mina akuta besvär började efter mitt senaste tandläkarbesök för ca 3 veckor sedan. Detta efter att en av mina tänder spruckit på mitten och det enda som syntes var en stor amalgamplump. Tandläkaren borrade bort amalgamet och jag fick omedelbart rätt många symtom inklusive minnesluckor.
I detta fall kom en amalgamförgiftning i omedelbar anslutning till tandläkarbesöket och borttagning av en amalgamfyllning. Följande besvär uppträdde:
- Ont i huvudet varje dag
- Mycket förhöjt blodtryck (150/90 till 180/115)
- Medicinering mot högt blodtryck hjälpte inte
- Muskelsmärtor i låret
- Minnesluckor (glömmer inom ett par minuter vad jag ska göra)
- Ångestattackerpåbörjade
- Ständig irritation (utan att jag kan finna någon anledning till detta)
Påbörjade vitamin och mineralbehandling enligt Tandvårdsskadeförbundets rekommendationer medförde att bodtrycket gick ner något, men flera av symtomen var fortsatt kvar.
Detta är ett av flera exempel på kvicksilverförgiftning i modern tid. Trots att inget nytt amalgam sätts in i folks tänder tas amalgam bort och putsas, vilket i båda fallen frigör kvicksilverånga som både patient och tandvårdspersonal andas in.
Kraftig vattenbegjutning behövs för kyla fyllningen och därmed minska kvicksilveravgången. Kofferdamm som går upp över näsan hindrar en del kvicksilverånga att hamna i inandningsluften. Ännu mindre blir det om tandläkaren använder en särskild sug så kallad clean-up. Utsug under hakan för att dra bort kvicksilverångan från andningszonen är också nödvändigt för att skydda patienten.
Inga råd finns från varken Socialstyrelsen eller Arbetsmiljöverket angående hantering av amalgam och kvicksilver i tandvården. De togs bort i samband med amalgamförbudet och ansågs onödiga. Effekterna blir att känsliga patienter insjuknar och sannolikt finns även negativ påverkan på personalen. Nya anvisningar behöver tas fram då det dröjer flera årtionden innan befolkningen blir amalgamfri.