- Dentala material
- Hälsa
- Politik

- Befintliga amalgamfyllningar hos befolkningen ska putsas på och borras i under lång tid framöver, säger Tandvårdsskadeförbundets ordförande Margaretha Molius. Att inga nya amalgamfyllningar får sättas in gör inte arbetsmiljön för tandsköterskor, tandhygienister och tandläkare riskfri. Fortsatt är kvicksilverhalten på flertalet kliniker hög med allvarliga arbetsmiljörisker som följd. Margaretha Molius kräver nu ett politiskt initiativ för att uppmärksamma riskerna..
Margaretha Molius har själv varit tandsköterska som ung och blev allvarligt kvicksilverförgiftad. Många arbetsskadeärenden har drivits, men i Sverige har det varit mycket svårt och näst intill omöjligt att få skador av kvicksilver från amalgam godkänt som arbetsskada. Däremot har flera fall i Norge fått godkänt och detta med god hjälp av de svenska tandsköterskorna. Ironiskt nog är det fortsatt näst intill omöjligt för de svenska tandsköterskor som driver skadeståndsärenden.
-*Jag kan inte tro att kvicksilver som gift är mindre farligt i Sverige än i Norge*, skriver Margaretha Molius i ett brev till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Molius ställer krav på ett politiskt initiativ för att dels hjälpa svenska tandsköterskor att få skadestånd och dels att fortsatt informera om amalgamets skadlighet i form av läckage av stora mängder kvicksilverånga vid putsning och borrning i befintliga amalgamfyllningar.
Arbetsmiljöverket har länge haft särskilda allmänna råd för hantering av amalgam i tandvården, men planerar nu att ta bort dem med hänvisning till att de inte längre behövs. På liknande sätt har Socialstyrelsen tagit bort de allmänna råd som funnits för behandling av amalgamskadade och detta utan att ersätta med något nytt.
Myndigheterna tar chansen att ta bort råden nu då amalgam inte längre får användas i tandvården, säger Margaretha Molius. Det myndigheterna struntar i är att hälften av befolkningen fortfarande har amalgam i tänderna och att folk som kommer hit från andra länderna i allmänhet har tänderna fulla av detta gift. Att amalgam till hälften består av kvicksilver och att det ständigt läcker kvicksilverånga är viktigt att upplysa både personal i vården och allmänheten om.
Se brevet till arbetsmarknadsministern via pdf-filen nedan