- Dentala material
- Hälsa
- Miljö
- Politik
I Umeå hitta man 7 kg kvicksilver på 10 meter rör vid en tandläkarmottagning. Problemen med kvicksilver är således inte slut i och med förbudet 2009. Fortfarande finns stora mängder kvicksilver lagrat i avloppsrören på många tandläkarkliniker och folk har fortsatt mycket amalgam kvar i sina tänder. Nu för tiden skall dock alla ha amalgamavskiljare och därför är det sannolikt gamla synder som visar sig mest i avloppsrören. På skolorna finns också kvicksilver i avloppsrören då man tidigare gjorde laborationer i kemi med kvicksilver eller kvicksilversalter.
Kvicksilver i avloppsrören är en arbetsmiljörisk både för personalen som jobbar i lokalerna och för dem som byter ut och omhändertar kvicksilverbemängda rör. Avloppsrör från tandläkarkliniker och skolors kemisalar ska omhändertas som farligt avfall och kontakt med kommunens miljö- och hälsoskyddskontor bör tas innan sanering. Den som bor där det funnits tandläkarmottagningar bör se över ledningsnätet.
Flera kommuner har arbetat aktivt med tillsyn av tandläkarmottagningar och skolor med anledning av de stora kvicksilvermängderna som hanterats. Sanering har gjorts och i Stockholm har kvicksilverhundar nosat upp rör och annat som varit kontaminerat av kvicksilver och funnit stora mängder i bland annat vattenlås och rörböjar.
Göteborg har nyligen lagt fast en plan för översyn av avloppsledningar från tandläkarmottagningar då de funnit fortsatt läckage till reningsverken. Av utredningen framgår att inte bara gamla ledningar läcker utan att det också tillförs nytt kvicksilver i samband med att tidigare gjorda amalgamfyllningar putsas eller avlägsnas. Så fort amalgamfyllningar åtgärdas frigörs kvicksilver.
Då hälften av befolkningen fortfarande har amalgam kommer problemet att fortsätta och till detta kommer alla nyanlända med mängder av amalgam i tänderna.
Tandvårdsskadeförbundet menar att en klok åtgärd vore att åtminstone ge alla som vill möjlighet att gratis byta sina amalgamfyllningar mot annat mindre skadligt material. Av världens kvicksilverutsläpp kommer drygt 20 % från tandvårdens användning av amalgam. Sverige är ett föregångsland som förbjudit kvicksilver i tandvården, men skulle kunna gå ännu längre genom att tillåta kostnadsfri borttagning av amalgam.
Till Gryaab:s rapport om kvicksilver i tandvården
Till Umeå kommuns hemsida med information om tandvårdsklinikernas avloppsrör
Till Stockholms stads information om kvicksilver vid tandläkarmottningar