- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Att mödrarnas amalgamfyllningar bidar till kvicksilverbelastningen nämns inte i Miljöhälsorapport 2013. Detta trots att kvicksilver tas upp som en av flera potentiella hälsorisker under foster- och spädbarnstiden. Det finns dock mycket annat intressant i denna rapport som bygger på enkätstudier till ett stort antal barn och deras vårdnadshavare.
Barnens miljöhälsoenkät skickades ut 2011 till barn som var 8 månader, 4 år och 12 år, Den har nu sammanställts och jämförts med en liknande enkät från 2003. Rapporten är en beskrivning av hälsoläget och ger inte så mycket information om varför vissa besvär ökat, men kan vara nog så intressant ändå.
Exempelvis har astma ökat och särskilt hos barn till lågutbildade föräldrar. Fluor och fluorider nämns som problem för de som har eget brunnsvatten med risk för vita fläckar på tänderna. Bland metallerna är kadmium problem eftersom vi tillförs det via brödsäd och spannmål. Bly minskar hos barn och kommer därför att reduceras i betydelse på längre sikt. Exponering för kvicksilver tas också upp.
Kvicksilver anses vara problem i foster- och småbarnsstadiet och framför allt diskuterar man risken för kontaminerad fisk. Fiskkonsumtionen är dock låg i Sverige och få äter fisk mer än någon gång per vecka. En majoritet av gravida kvinnor och barn äter adrig insjöfisk (som är mest riskfyllt). Kvicksilverhalten mätt i hår hos gravida kvinnor har minskat sedan 2006 med en tillfällig uppgång 2008 och 2009. Inget år överskreds riktvärdet 1,8 mg/kg hår och endast två procent hade ett värde som översteg 1,2 mg/kg hår.
Forskarna mäter metylkvicksilver och anser mätningarna endast visar konsumtion av fisk. Om det verkligen är så undrar vi förstås hur höga kvicksilverhalterna är om totala mängden kvicksilver mäts? Något svar på den frågan gavs inte då rapporten presenterades. Samtidigt vet vi att även organiskt kvicksilver från amalgamfyllningarna omvandlas till metylkvicksilver i kroppen.
Dock hade det varit bra om forskarna kunna redovisa detta bättre och helst hade kunnat särskilja vad som kommer från mammans amalgmafyllningar under fosterstadiet. Detta med tanke på att WHO uttalat att den största mängden kvicksilver kommer från folks amalgamfyllningar.