Det finns alltid problem när man ersätter sina egna tänder och det är klokt att göra så små förändringar som möjligt. Vanliga fyllningar i komposit eller med Admira fungerar ofta bra, men ibland kan man behöva kronor och broar. I vissa fall kan det dock räcka med skalfasader som inte kräver att man tar bort så mycket tandsubstans som när det gäller kronor. 

Många tänker inte på att tandläkaren behöver borra bort tandemaljen och ibland lite till för att kronorna ska kunna sättas ovanpå tanden utan att de känns för stora. En krona är som en hätta som sätts på tanden och ofta slipar då tandläkaren ner tanden så den ser ut som en liten pigg som kronan cementeras fast på. 

Ett annat sätt är att använda skalfasader som är tunnare och främst sätts på framsidan av tänderna, men även då tas delar av emaljen bort för att man ska kunna få på skalfasaden utan att man känner skarvar eller att den känns för stor och klumpig. 

Det gäller att man som patient frågar tandläkaren vad som ska göras och hur och därefter får man själv försöka ta ställning till vad som är bäst för en själv. Det är också skillnad på om man ska ha en krona eller fyllning på en framtand eller på en stor tuggtand. 

Om man överväger att ha kronor på framtänderna kan man fundera över om det är nödvändigt. Dels borrar tandläkaren bort emalj och tandsubstans, vilket i framtiden kan göra tänderna mindre starka och eventuellt skapa rotinfektioner. Dels ska normalt underkäkens tänder glida lite mot insidan av överkäkens tänder och tuggkrafterna är rätt stora, vilket kan innebära att om tanden är mycket nerslipad kanske den inte klarar dessa krafter. 

Har man vanliga fyllningar eller skalfasader på framsidan av tanden kan den möjligen hålla bättre. Det här är i alla fall något att tänka på. Det finns också möjlighet för tandläkaren att lämna framtändernas insidor och bara göra partiella kronor och därmed lämna kvar emaljen på tändernas insida. Detta gäller alltså framtänderna. 

För de bakre tuggtänderna sker krafterna direkt på tuggytan och då kan kronan fungera bra och kanske till och med stärka en tand med t ex mikrosprickor från gamla amalgamfyllningar. Men det är ändå så att mycket tandsubstans tas bort för att kronorna ska få plats. Se youtubefilmen som vi länkar till nedan för mer information.

Till youtubefilm i detta ämne

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)