Inflammationer i kroppen är alltid av ondo och de uppstår då immunförsvaret reagerar mot någonting som kroppen uppfattar som främmande. Låggradiga inflammationer märker man inte alltid, men de kan ändå påverka hälsan. Bakterier i tandköttet eller infektioner i rotfyllda tänder kan orsaka låggradiga inflammationer som vi kanske inte ens är medvetna om. 

Munhålan är alltid full av bakterier och andra mikroorganismer och precis som med tarmens bakterieflora är det angeläget att munhålans bakterieflora är sådan att den hjälper kroppen och inte stjälper den. 

Inflammationer uppstår om vi har bakterier och andra mikroorganismer i tandköttsfickor, i rotfyllda tänder eller ännu värre inuti käkbenet. Inte alltid märks dessa inflammationer då de kommit smygande under lång tid.

En del kan få kroniska sjukdomar där orsaken är okänd eller så känner man sig bara lite mindre pigg än tidigare och kanske tänker att det har med åldrandet att göra. Inflammationer orsakade av bakterier, virus, svampar, parasiter med mera kan påverka.

Det är alltid bra att kontrollera eventuella inflammationer i munhålan. Sådant som kan vara svårt att komma på är dålig läkning efter borttagning av visdomständer eller om man har kvar rotfyllda tänder. Få tandläkare klarar att diagnostisera sådana tysta inflammationer. Däremot om man har smärta som strålar upp mot örat och ögat kan man misstänka inflammationer i  käkbenet.

Bakterier och andra mikroorganismer som tränger ner i käkbenets märg är svåra att upptäcka och flertalet svenska läkare och tandläkare förstår inte ens att det kan finnas infektioner och inflammationer inuti käkbenet. Röntgen visar inte alltid problem och enda möjligheten då är att öppna käkbenet och titta hur det ser ut inuti. 

Se mer om låggradiga inflammationer här (webbinarium från 2020, funktionsmedicin)
Kurera.se Hur vet jag att jag har en låggradig inflammation
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (Telefontid under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)