Dagens Nyheter (21-11-10) har publicerat en artikel om fusk med det statliga tandvårdsstödet. Försäkringskassan betalar ut stödet direkt till tandläkaren. Det statliga tandvårdsstödet uppgår till cirka 6 miljarder kronor årligen och av dessa betalas cirka 300 miljoner kronor felaktigt ut till tandläkare. Ibland har tandläkaren gjort ett misstag, men ofta tycks det vara medvetet fusk och regelrätt brottslighet. 

Fuskande tandläkare använder sina patienter för att ta betalt för sådant de inte gjort. Det är svårt att upptäcka och patienterna har oftast inte möjlighet att avslöja tandläkaren då bidragen från försäkringskassan är snåriga och svåra att förstå. Ibland använder tandläkarna också fejkade personnummer

Tandhälsoförbundet (Tf) får dock ibland frågor om kostnader där patienten ifrågasätter både koder och kostnader. Tyvärr kan inte förbundet avgöra vad som är rimligt eller inte. Däremot kan vi ibland föreslå kontakt med försäkringskassan. 

I DN:s artikel redovisas att cirka 60 miljoner kronor av de felaktigt utbetalda pengarna går direkt till den organiserade brottsligheten. Det är så klart inte bra att våra välfärdspengar hamnar i fickan på tjuvar och banditer. På föräkringskassan försöker man att kontrollera utbetalningar i efterhand och ställer krav på återbetalning om fusk avslöjas.

Om tandläkaren inte betalar tillbaka kan pengarna dras av nästa gång hen ansöker om bidrag för en patients räkning. Tyvärr är det bara 10 procent av de misstänka felaktiga utbetalalningarna som betalas tillbaka. Det är inte helt ovanligt att företaget går i konkurs då de förstår att försäkringskassan är dem på spåret. 

Försäkringskassan kan neka tandläkare att ansluta sig till det statliga tandvårdsstödet eller ta bort dem från detta. 

Till artikeln på DN (dock låst artikel)
.


 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)