- Hälsa

Kraftig käksmärta som strålar ut mot örat och ögat diagnostiseras ofta som trigeminusneuralgi. Trots att sjukdomen anses obotlig blir påfallande många friska efter att infektioner i käkbenet avlägsnats via operation. Tyvärr förstår mycket få tandläkare och så gott som inga läkare dessa problem utan anser smärttillstånden obotliga.
Ansikts- och käksmärta är ofta myckt plågsamt. Smärtan kan vara molande men ofta kommer den och går på ett icke-förutsägbart sätt. Orsaken kan vara infektioner inuti käkbenets märg som påverkar ansiktsnerven. Om infektionen upptäcks på ett tidigt stadium går det ofta bra att operera bort den.
Det tandläkaren då gör är att såga ut en liten platta i käkbenet och när detta lock tas bort ser tandläkaren in i benmärgen. Ofta väller det ut fettlknande substans som mycket noggrant måste tas bort. Skickliga tandläkare skrapar och borrar för att få bort all infekterad vävnad och det kan ta rätt lång tid för patienten i tandläkarstolen.
De allra flesta smärtfria eller så gott som smärtfria efter en noggrann skrapning. Om infektionen spritt sig kan ibland alla fyra kvadranterna behöva åtgärdas innan smärtan helt försvinner. Om minsta lilla bakterie finns kvar eller ligger gömd i käkbenets håligheter kan en ny infektion starta och efter en tid återkommer då smärtan.
Svenska käkkirurger inklusive Socialstyrelsen och IVO anser att stora ingrepp i käkbenet är stympande. Därför vågar de få tandläkare som behandlar käkbensinfektioner inte alltid vara tillräckligt radikala när de opererar. Blir en del infekterad vävnad kvar återkommer smärtan efter en tid och tandläkare kanske drar slutsatsen att åtgärden inte hjälpte.
Tandhälsoförbundet har kontakt med patienter som blivit bra, men också med personer som tvingats göra om skrapning i käkbenet efter en tid på grund av att bakterier funnits kvar. De flesta som får en noggrann rensning av käkbenet blir smärtfria under lång tid.