Kosten har stor betydelse för tandhälsan. Tandläkare Steven Lin har skrivit en bok som heter The Dental Diet. Det handlar mycket om hur man ska förbättra kroppens mineralbalans och tillföra fettlösliga vitaminer som behövs för remineralisering. Med rätt kost kan man också läka ut karies.

Att undvika socker är bra, men andra kostförändringar har också stor betydelse. Steven Lin menar att brist på fettlösliga vitaminer har större betydelse då sådan brist försämrar munnens bakterieflora och ger större utrymme för kariesframkallande bakterier.

Särskilda benbyggarceller finns i tanden och kan via små tvärsgående kanaler i tanden (dentinkanaler) skynda till undsättning om det är risk för kariesangrepp.De kan skapa en immunreaktion för att bekämpa kariesframkallande bakterier, men bidrar också till att reparera eventuella hål i emaljen och dentinet. 

För att reparera tänderna behövs förutom fettlösliga vitaminer (A, D och K2) också mineraler som kalcium, fosfater och magnesium.  En bra kost är viktigt, men har man problem med karies är det viktigt att ta tillskott av fettlösliga vitaminer och mineraler. Förutom de ovan nämnda kan även zink behövas. 

För att förbättra bakteriefloran i munnen kan man behöva ta tillskott av probiotika och äta fermenterade livsmedel som exempelvis surkål. Att vända utvecklingen kan ta 8-12 veckor så lite tålamod behövs. 

Se mer Steven Lins hemsida
Se också föredrag av Ann-Marie Lidmark om hur man kan laga tänderna med kosten. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)