Kosten har enormt stor betydelse för tandutveckling liksom risken för karies både när man är ung och gammal. Särskilt hos äldre bör man uppmärksamma kosten för att hindra rotkaries och tandlossning. Bra är att det aldrig är försent att förbättra sina matvanor.

Om äldres behov av kostrådgivning för att rädda tänderna, skrev tandläkare Solveig Fure, redan år 2001 i Tandläkartidningen. Nu 20 år senare har ingenting hänt. Livsmedelsverket anser att de endast ska ge generella råd och vill inte så gärna utarbeta riktlinjer för speciella grupper, t ex för att rädda tänderna på äldre. 

Vems ansvar är då äldres tandhälsa? Det är  nog främst en politisk fråga. Livsmedelsverket som sitter inne med kunskap om kost och hälsa borde få ett sådant uppdrag.

Tidigare har vi tagit upp detta tema på hemsidan. Helt klart är att det inte bara handlar om att ta bort socker och snabba kolhydrater utan det är betydligt mer omfattande än så. 

Salivens status är absolut viktigast. Dels behövs en riklig salivutsöndring och dels behöver den vara näringsriktig och helst svagt basisk. Alltid när vi äter försuras munmiljön och det är då karies kan starta. Snabbt  måste kroppen neutralisera bildade syror. Oftast görs det genom att mineralerna kalcium och fosfor frigörs från emaljens ytskickt. 

Därefter ska det finnas tillräckligt med näring i saliven så att emaljen kan återta kalcium och fosfater och bilda hydroxiapatit som emaljen består av.  För detta krävs inte bara mineraler utan också fettlösliga vitaminer som A , K och D samt vissa proteiner och aminosyror.

Om äldre människor inte klarar att förändra kosten så att de verkligen kan ta upp tillräckligt med näring via tarmen behöver de få kosttillskott. Exempelvis så har en  majoritet äldre för låga D-vitaminhalter och även brist på C-vitamin som är så viktigt för att behålla ett friskt tandkött. 

Nu för tiden finns tandkrämer med hydroxiapatit, det vill säga det ämne som emaljen är gjord av. Sådana tandkrämer ökar möjligheten för tändernas emalj att reminieraliseras. Borstning med sådan tandkräm är angeläget två gånger per dag. Det ersätter definitivt fluortandkräm som kan vara skadligt i för höga halter. 

Läs artikeln från Tandläkartidningen
Se också Tf:s skånedistrikts inspelade föreläsning om hur man lagar tänderna med kosten

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)