Att kosten påverkar vilka sorts bakterier som finns i munhålan är känt sedan tidigare. Nu finns ännu mer stöd för detta liksom att risken för karies hänger samman med vilka sorts bakterier som finns i munhålan. En sådan förebyggande diet ska innehålla få kolhydrater, vara rik på omega-3-fettsyror och vitaminerna C, D och K2 samt innehålla fibrer. 

En näringsriktig diet förbättrar bakteriefloran i munnen, enligt en nyligen gjord undersökning. Försöket var litet  med totalt 5 personer i kontrollgruppen och 9 personer som fick lågkolhydratkost.  Resultatet var dock tydligt med förbättrad bakterieflora i munhålan.

Gruppen som fick den hälsosamma dieten fick först under två veckor en diet med stor mängd processade kolhydrater. Därefter bytte de till lågkolhydratkosten med högst 130 gram kolhydrater per dag, omega-3-kapslar plus fet fisk och linfrölja, kosten skulle vara rik på C-vitamin och antioxidanter och alla skulle exponera sig  15 minuter per dag för solen (500 IU). Kosten hölls i fyra veckor. 

Resultatet visade tydligt att den hälsosamma kosten minskade vissa typer av skadliga bakterier i munhålan vilka normalt kopplas till ökad kariesrisk. Några av dessa bakterier är syrabildande och stimulerar inflammation. Bland de skadliga bakterier som minskade är: Streptococcus mitis, Granuliccatella adiacens, Actinomyces spp och fusobacterium spp.

Till artikel i Hälsa och funktionsmedicin
Till den vetenskapliga artikeln (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)