- Hälsa

Att kosten har stor betydelse för tandhälsan har varit känt sedan lång tid tillbaka. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet fanns många tandläkare som forskade på kostens betydelse. De kom fram till att det inte bara är socker och bakterier som orsakar karies. Framför allt handlar det om att mineraler läcker ut från tändernas emalj när det blir surt i munnen efter en måltid. Den som har lite basisk saliv och mycket kalcium och fosfater har större chans att remineralisera tänderna, det vill säga att emaljen återtar kalcium och fosfater.
Man ska förstås inte äta alltför mycket socker och inte för ofta, eftersom socker påverkar surheten i munhålan, salivflödet och dessutom utsöndrar insulin som också får stor påverkan på kroppen. För att hindra kariesangrepp är det absolut viktigaste att basa kroppen, se till att man har tillräckligt med mineraler som kalcium och fosfater i saliven plus fettlösliga vitaminer och särskilt vitamin D3 och vitamin K2. Då kan kroppen klara att laga hålen själv.
En av forskarna som var aktiv under 1900-talet undersökte marsvin som precis som människan inte kan bilda C-vitamin utan behöver det tillfört. Han fann då att socker och i övrigt näringsriktig kost inte orsakade karies. Däremot när han tog bort C-vitamin så fick personerna karies.
Läs mer om de äldre forskarnas insikter i Tf-bladet, se länk nedan.