- Forskning
- Hälsa

Att tandlossning skulle kunna bero på D-vitaminbrist är kanske inte det första man tänker på. Att C-vitamin kan leda till skörbjugg är däremot känt liksom att ett av symtomen är just tandlossning. Genetiska faktorer finns och en av dem är genen som kodar för vitamin D-receptorn eller upptaget av D-vitamin. Även när det gäller inläkning av tandimplantat tycks D-vitamin vara väsentligt. Alla kan behöva se över sina D-vitaminnivåer.
Genetiska faktorer påverkar risken för tandlossning, det har varit känt länge. Man vet dock inte exakt vilka gener det handlar om. En viktig kandidat är genen för vitamin D-receptorn (VDR). Flera undersökningar har gjorts beträffande denna gen i olika befolkningsgrupper (här redovisas en studie från Ukraina) och det tycks som om den har betydelse för utveckling av allvarlig tandlossning.
En annan undersökning kontrollerade om kosttillskott hade någon effekt på inläkning av tandimplantat. Även i detta fall kom vitamin D ut som en viktig faktor liksom vitamin C. Den som har problem med D-receptorgenen kanske behöver extra mycket D-vitamin för att må bra. Tandlossning kan vara bara ett första tecken.
D-vitamin är relativt enkelt och billigt att mäta. Frågan är om även tandvården borde mäta patienternas D-vitaminstatus och ordinera supplementering vid behov. Många personer i Sverige har svårt att hålla tillräcklig nivå på D-vitaminet och då kan tillskott behövas. Man ska också komma ihåg att D-vitamin idag främst betraktas som ett hormon och därmed behövs i större mängder än vad man tidigare trodde.
Det finns alltså anledning att se över D-vitaminnivåerna för tändernas skull.
Till forskningsartikel om vitamin D och parodontit (engelska)
Till forskningsartikel om kosttillskott inläkning av implantat (engelska)