- Forskning
- Hälsa

Nobelpriset i medicin har gått till grundforskning om kroppens syrereglerande förmåga. Att syre är viktigt för kroppens immunförsvar, fosterutveckling med mera har varit känt länge. Nobelpriset har nu gått till forskarna som identifierat en liten molekyl med stor betydelse för just syreregleringen. Forskare i Sverige har också tittat på denna molekyl hos patienter med tandimplantat där man funnit att proteinet skyddar mot käkbensförlust.
Årets Nobelpris i medicin går till läkarna William Kaelin, Peter Ratcliffe och Gregg Semenza. De har forskat om hur celler känner av och anpassar sig efter syretillgång och det handlar om proteinet HIF-1α som uppenbart spelar en central roll i kroppens syrereglerande förmåga. Vid höga syrenivåer innehåller celler mycket lite HIF-1α, men mängden ökar vid låga syrenivåer. Förmågan att bilda detta protein tycks således påverka syretillförseln.
Shariel Sayardoust har forskat på denna lilla molekyl och fann att detta proteinkomplex spelar en viktig roll i läkningsprocessen. Benförlusten när implantat sattes in blev mindre hos patienter med hög halt protein i käkbenet. Proteinet HIF-1α har enligt hennes forskning en skyddande inverkan åtminstone i överkäken. Benförlusten var altså mindre hos de patienter som har en stor mängd av proteinet i käkbenet, vilket i sig har med kroppens syrereglerande förmåga att göra. Nya uppföljningar och nya försök kommer att göras vid högskolan i Jönköping.
Till artikel i Tandläkartidningen
Till artikel om nobelpriset i medicin i forskning.se