Regelverket är tydligt inom tandvården. Tandläkaren ska anmäla biverkningar av dentala material till både tillverkare och Läkemedelsverket och ska också journalföra använda material på ett sätt som gör dem spårbara. Detta finns att läsa i broschyren “Tandtekniska arbeten” som gavs ut av Socialstyrelsen år 2011. Underrapporteringen är enligt broschyren stor och inom Tandvårdsskadeförbundet har vi inte sett någon rapport över vilka biverkningar som anmälts.

För tandläkaren är materialvalet viktigt och särskilt om patienten har en känd allergi. I standarden ISO 22674 finns regler för information om materialet. Om ett ämne förekommer i mer än en procent ska detta anges i innehållsförteckningen för produkten. Särskilda varuinformationsblad (säkerhetsdatablad) finns för varje produkt där innehåll, miljö- och hälsorisker liksom arbetsmiljörisker och eventuella restriktioner i användningen ska anges.

Tandläkaren är enligt tandvårdslagen (1985:125) skyldiga att på begäran av patienten ge honom eller henne ett intyg med uppgifter om vilka material som använts vid protetiska arbeten och andra behandlingar som syftat till att permanent ersätta förlorad vävnad.

Rutiner för dokumentation av patientuppgifter ska säkerställa att patientjournalen innehåller de uppgifter som behövs för att tillgodose spårbarhet enligt Socialstyrelsens föreskrifter om informationshantering och journalföring i hälso- och sjukvården, SOSFS 2008:14. Av den anledningen måste det alltid finnas varuinformationsblad för varje enskilt material. Fråga alltid efter detta vid val av tandfyllningar.

Om allergi eller överkänslighet uppträder är det tandläkarens skyldighet att anmäla detta till tillverkaren av produkten och till Läkemedelsverket. Krav på rapportering finns i SOSFS 2008:1 för hälso- och sjukvården samt i LVFS 2003:11 för tillverkare. Trots de tydliga kraven finns en stor underrapportering.

Läkemedelsverket uppmanar därför tandvården att vara flitigare i sin anmälan av avvikelser. Till avvikelser räknas till exempel fel information om en produkt och biverkningar i form av allergier. Tandvårdsklinikerna ska ha rutiner för sådana anmälningar. Det finns också möjlighet för patienten själv att göra anmälan.

Kommunernas miljö- och hälsoskyddsinspektörer utövar tillsyn över tandläkarmottagningarna när det gäller hantering av kemikalier och andra gifter liksom lagstadgade krav på egenkontroll. Läkemedelsverket är tillsynsmyndighet för tandtekniska laboratorier och ska bland annat kontrollera att de har ändamålsenlig avvikelsehantering (hantering av biverkningar och konstruktionsfel).

Läs mer i Socialstyrelsens rapport se PDF-filen nedan.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)