- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Forskningen går framåt. Titanimplantat har länge ansetts vävnadsvänligt och accepteras också hos många patienter. Dock finns en viss andel där det fungerar mindre bra och kroppen kan till och med stöta ut implantat. Nu har emellertid ett företag med ursprung på Chalmers i Göteborg hittat ett sätt att göra konstgjort ben med samma molekyler som finns i människokroppen. Genom att täcka implantatets yta med detta förbättras inläkningen.
Tandvårdsskadeförbundet har uppmärksammat riskerna med titan framför allt som implantat i käkarna. Känsliga medlemmar och andra som söker råd hos förbundet har berättat om extrem trötthet, orkeslöshet, värk, ihållande hosta, bihåleproblem, psykiska besvär och mycket annat efter att ha fått titanimplantat i käkarna. Det finns alltså en riskbild med titanimpantat (se också länken nedan).
Forskningen vid Chalmers om att tillverka konstgjort ben av material som kroppen känner igen ger dock nytt hopp för den som har behov av implantat där det inte är möjligt att få annat än metall.
Benmaterialet som tillverkas i Mölndal hos Astra Zeneca läggs i tunna lager på implantatets yta har lett till ett genombrott inom området. Med detta material på implantatet hindras kroppen att stöta ut implantatet och risken för att titanjoner tränger ut minskar sannolikt också och därmed risken för allergiska reaktioner.
För många metallkänsliga individer kan den nya teknologin möjliggöra t ex ett höftimplantat, eftersom det i dag är relativt omöjligt att få ett i annat material än metall. Detta är positivt.
En liten risk finns dock och det är att metallen i sig kan fungera som en antenn och risken är då att elöverkänsliga ändå kan ha problem med materialet som finns under ytbeläggningen. Tandvårdsskadeförbundet ser dock positivt på detta, men avråder fortatt för titanimplantat i käkarna då Zirkonia är ett bättre och icke-metalliskt material. Metallerna bör sparas tills de verkligen behövs.
Till intervju med VD:n för bolaget Magnus Larsson
Se också risker för problem med benvävnad, periimplantit mm i artikel publicerad på Dental24